11 Eylül asimetrik saldırılarının hukuksal boyutu ve Afganistan müdahalesi
The legal aspects of asymmetric attacks of September 11 and intervention in Afghanistan
  1. Tez No: 263462
  2. Yazar: MEHMET SAYDAM
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET DALAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Terörizm, 11 Eylül, Asimetrik Tehdit, Kuvvet Kullanma, Meşru Müdafaa, Afganistan, Terrorism, 11 September, Asymmetric Threat, Use of Force, Self Defense Right, Afghanistan
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu tezin amacı, 11 Eylül'ün asimetrik yönü ele alınarak, saldırılar sonrası ABD'nin meşru müdafaa hakkına dayanarak ve terörizme karşı savaş adı altında gerçekleştirdiği Afganistan müdahalesinin hukuksal boyutunu incelemektir. Bu bağlamda, müdahale ile terörizme karşı kuvvet kullanımının uluslararası hukuk açısından doğuracağı sonuçların ABD'nin hegemonyasını güçlendirici bir etki sağlayıp sağlamadığı ele alınacaktır.Araştırmanın birinci bölümünde; terörizm kavramı incelenmiştir. Terörizmin küreselleşmesinden yola çıkılarak, 11 Eylül terörist saldırıları üzerinde durulmuştur. Ayrıca, bölümün son başlığında saldırıların asimetrik boyutu ele alınmıştır.İkinci bölümde, terörizme karşı kuvvet kullanmanın hukuksal boyutu ele alınırken, bu bağlamda kuvvet kullanma ve meşru müdafaa hakkı üzerinden bir inceleme yapılmıştır.Üçüncü bölümde, Afganistan müdahalesinin hukuksal boyutu, müdahaleye giden süreç, Taliban ve El-Kaide bağlantısı, müdahale öncesi alınan uluslararası kararlar ve Sonsuz Özgürlük Operasyonu değerlendirmeleri ile ele alınmıştır.Sonuç olarak, Soğuk Savaş sonrası dönemde ABD'in değişen dünya konjonktüründe, 11 Eylül saldırılarından sonra terörizme karşı savaş iddiası ile meşru müdafaa hakkına dayanarak Afganistan müdahalesini gerçekleştirmesinin, bundan sonraki süreçte terörist örgütlere ve terörizme destek verdiğini iddia ettiği her devlet egemenliğine müdahale yolunun açıldığı anlatılmaktadır. Bu bağlamda, müdahalenin hukuksal tartışması ele alınmaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis is to examine asymmetric aspect of attacks of September 11, 2001 and the legal dimension of intervention of U.S. in Afghanistan on the basis of self defense rights. In this context the results of intervention with the use of force against terrorism in respect of international law are discussed whether strengthening U.S. hegemony or not.In the first part of the study, the concept of terrorism is analyzed. By setting out the terrorism becoming global fact the study is focused on the terrorist attack of September 11. Also, the study deals with the aspect of asymmetric attacks under the last title of the study part.In the second part of study, while the legal dimension of the use of force against terrorism is researched the study examines the rights of use of force and right of self defense in this context.In the third part of the study, we deals with the legal dimension of Afghanistan intervention, the process of intervention, the linkage between Taliban and Al-Qaeda, the international resolutions issued prior to the intervention, the assessment of Operation Enduring Freedom.As a result, the United States? claim concerning the war on the terrorism following the September 11 attacks and its intervention of Afghanistan based on the right of its self defense in the changing world conjuncture in the post Cold War era lead to interfere in the sovereignty of any State claimed by US to support terrorist organizations. In this context the legal dimensions are discussed in the study.