Örgüt kültürünün örgütsel bağlılık ve örgütte kalma niyeti açısından incelenmesi
Examination of organizational culture in terms of organizational commintment and staying intentions in organization
  1. Tez No: 263467
  2. Yazar: DİLEK KARADENİZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÖNÜL ÜLKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgüt kültürü, Örgüt kültürü boyutları, Örgütsel bağlılık, Örgütsel bağlılık bileşenleri ve Örgütte kalma niyeti, Organizational culture, organizational culture dimensions, organizational commitment
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 211
Özet
Araştırma, Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörlüğünde çalışan personelin örgüt kültürü hakkında bilgi edinmek ve örgüt kültürünün örgütsel bağlılık ve örgütte kalma niyetine etkisini incelemeyi amaçlamaktadır.Araştırmanın örneklemini; 48 Yönetici (Daire Başkanı, Şube Müdürü, Şef), 15 Teknik Personel (Mühendis, Tekniker, Veznedar vb.), 87 Memur (Bilgisayar İşletmeni) olmak üzere toplam 150 kişi oluşturmaktadır. Araştırma ile ilgili veriler, katılımcılara hazırlanmış olan Örgüt Kültürü, Örgütsel Bağlılık ve Örgütte Kalma Niyeti ölçeklerinin uygulanması ile elde edilmiştir. Elde edilen veriler SPSS 15.00 paket programına girilerek analiz edilmiştir. Araştırmada elde edilen bulgulara ilişkin olarak elde edilen sonuçlar şöyledir:Ankette yer alan ifadelere personelin görüşlerine ilişkin ortalamalara göre Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörlüğünde var olan örgüt kültürü bürokratik kültüre daha yakındır. Personelin var olan örgüt kültürü algıları cinsiyete, yaşa, hizmet süresine ve unvana göre anlamlı bir farklılık göstermemektedir. Personelin eğitim durumuna göre örgüt kültürü algılarında yenilikçi, yarışmacı ve topluluk kültürlerinde anlamlı bir farklılık gerçekleşmemiş olup, bürokratik kültüre yönelik algılarında anlamlı bir farklılık gerçekleşmiştir.Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörlüğünde var olan örgütsel bağlılık normatif bağlılığa daha yakındır. Personelin var olan örgütsel bağlılığa ilişkin algıları yaş, hizmet süresi ve unvana göre anlamlı bir farklılık göstermemektedir. Personelin cinsiyet ve eğitim durumuna göre örgütsel bağlılık algılarından duygusal bağlılık ve devam bağlılığında anlamlı bir farklılık gerçekleşmemiş olup, normatif bağlılığa yönelik algılarında anlamlı bir farklılık gerçekleşmiştir.Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörlüğünün örgütte kalma niyetine ilişkin algıları, yaş, cinsiyet ve unvana göre anlamlı bir farklılık göstermemekte; eğitim durumu ve hizmet süresine göre anlamlı bir farklılık göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Research, Abant Izzet Baysal University in the President's staff to learn about the organizational culture and organizational culture to organizational commitment and staying intentions organization is to investigate the effect.The research sample, 48 Executive (Head of Department, Director, Chief), 15 technical staff (engineers, technicians, etc.), 87 Officers (Computer Operator) consists of a total of 150 people. Research-related data, the participants prepared Organizational Culture, Organizational Commitment and Intention to stay in the organization with the implementation of the scale were obtained. The obtained data were analyzed using SPSS 15:00 into the package. Regarding the findings of the study results are as follows.The opinions expressed in the questionnaire to the staff than the average in the Abant Izzet Baysal University Rector the existing organizational culture is closer to the bureaucratic culture. Staff perceptions of the existing organizational culture to gender, age, length of service and do not vary significantly according to titles. The training of personnel according to their perception of the organizational culture of innovative, competitors and communities have not realized significant differences in cultures, significant differences in the perception of bureaucratic culture has been realized.Abant Izzet Baysal University Rector to the existing organizational commitment, normative commitment is closer. Existing staff perceptions of organizational commitment, age, length of service and do not vary significantly according to titles. According to gender and educational level of staff perceptions of organizational commitment, affective commitment and continuance commitment has not conducted any significant differences, normative commitment was a significant difference in perception.Abant Izzet Baysal University President's styaing intentions in organizations, age, gender and the title does not show a significant difference according to education level and length of service varies according to the significant.