Sanat yapıtlarında çatışma öğesi olarak çizgi
Line as a component of conflict in the works of art
- Tez No: 263524
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MAHMUT ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Çizgi, çatışma, diyalektik, Drawing, conflict, dialectic
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
İnsanın varlığını çevreleyen nesneler dünyası aynı zamanda doğa ürünleridir. Doğayı biçimlendiren insan, kendi nesnelerini yaratarak doğadan insana, insandan doğaya sürekli yaratıcı bir eylem halindedir. İlkçağdan günümüze kadar doğa ve insanın çatışmalı birlikteliğindeki yaratıcı eylem değişimi ve gelişimi beraberinde getirmektedir.Sanatçı doğa ile girdiği ilişkide görüntüler dünyası ile kendi düş/ün/sel dünyasının diyalektik bileşimini yapıtında ifade ederek bir senteze ulaşır. Bu bileşimin meydana çıkardığı yeni ürün hem kendini hem de karşıtını içinde barındırır. Bu durumu ile diyalektik yasalarından yapıtı oluşturan çizgi öğesi ile ilişkilendirBu araştırmada, Batı ve Türk sanatı örneklerinde sanat yapıtını oluşturan plastik öğelerden ?çizgi?nin yüzey üzerindeki oluşumu ile doğanın diyalektik yasalarından ?Karşıtların birliği ve çatışması yasası? ilişkilendirilmektedir. Çizginin yüzeyde yarattığı çatışmalı varlığının irdelenmesi kapsamında; ilkçağdaki mağara resimlerinden post modern dönem yapıtlarına kadar olan, Batı resim sanatının tarihsel süreci ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The objects surrounding the existence of the human-beings are also the products of the nature. The human-beings, structuring the nature, are always in a creative action by creating their own objects, from the nature to the human-beings to the nature an from the human-beings to the nature. The creative action at the conflicting togetherness of the human-beings and the nature, from the prehistoric times to modern-day, brings along the change and development.At the relation that the artists enter with the nature, they arrive at a dialectical synthesis by structuring the universe of visions with their own idea(tional) universe in their work of art. The artists need the language of the elements of the composition in order to arrive at such a synthesis. Drawing is an essential element in the forming of the composition, and as it is used with a conflicting manner it turns into form.In our research we have correlated the forming of ?drawing?, which is a plastic element forming the work of art, on the surface, with the ?Law of Unity and Conflict of Opposites?, which is a dialectic law of the nature, at the samples of the Western and Turkish Art. Within the framework of the examining of the conflicting existence that the drawing had formed on the surface, we have discussed the historical process of the Western Painting from the petroglyphs of the prehistoric ages to the works of the post-modern era.