Gezi-gözlem ve inceleme yönteminin 6.sınıf sosyal bilgiler programı ülkemizin kaynakları ünitesindeki öğrenci başarılarına etkisi
The travel- observation and analysis method on student achievement about the sources of our country unit in 6th grade social studies curriculum
  1. Tez No: 263523
  2. Yazar: İSMAİL ÖZKAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. M. YILMAZ ÖZDEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Gezi-Gözlem ve İnceleme Yöntemi, Geleneksel Öğretim Yöntemleri, Sosyal Bilgiler Öğretimi, The Method of Travel- Observation and Analysis, Traditional Instruction Method, Social Studies Instruction
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu çalışmanın amacı, İlköğretim 6.Sınıf Sosyal Bilgiler Dersi, Ülkemizin Kaynakları Ünitesinde Gezi-Gözlem ve İnceleme Öğretim Yönteminin öğrencilerin akademik başarılarına etkisini belirlemektir.Bu araştırmada, ön test-son test kontrol gruplu deneysel desen uygulanmıştır. Araştırmanın verisi, `Ülkemizde Ekonomik Faaliyetler' başarı testi, ön test ve son test olarak uygulanmış ve toplanmıştır. Araştırma deneysel çalışması, 2007- 2008 eğitim ve öğretim yılı ikinci yarıyılında gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmanın örneklemini, Zonguldak Karadeniz Ereğli'deki Gülüç Vesile Dikmen İlköğretim Okulunda öğrenim görmekte olan 56 İlköğretim 6.sınıf öğrencisi oluşturmuştur. Araştırmada, `Ülkemizde Ekonomik Faaliyetler' konusu; kontrol grubunda, anlatım ve soru-cevap yöntemleri kullanılarak; deney grubunda ise gezi- gözlem ve inceleme yöntemi kullanılarak işlenmiştir.Veri analizi yapılırken SPSS 15,0 paket programı kullanılmış, P=0,05 anlamlılık düzeyi olarak kabul edilmiştir. Veri analizinde İlişkili örneklem t- testi veİlişkisiz örneklem t- testi kullanılmıştır. İstatistikli olarak değerlendirilen sonuçlar şunlardır:Hem deney hem de kontrol grubundaki öğrencilerin, sosyal bilgiler dersindeki Ülkemizin Kaynakları ünitesine yönelik basarı düzeylerinin, uygulamadan önce düşük olduğu görülmüştür.Gezi- gözlem ve inceleme yöntemi kullanılarak öğrenim gören deney grubu öğrencileri, `Ülkemizin Kaynakları' ünitesini öğrenmede, geleneksel anlatım yönteminin uygulandığı kontrol grubu öğrencilerinden daha başarılı olmuşlardır.Geleneksel öğretim metoduyla uygulanan anlatım, bu ünitedeki öğrenci başarı düzeyini arttırmada etkili olmuştur fakat örnek grupla karşılaştırıldığında bu grubun düzeyi daha düşüktür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the Effect Of Traditional Instruction Method On Student Achievement About The Sources Of Our Country Unit In 6th Grade Social Studies Curriculum.The experimental study of the survey has taken place in the second half of the 2007-2008 school year. The participants of the study were 56 Students who were all 6. grade elementary students, and had the same course instructor, were selected as samples from the Gülüç Vesile Dikmen Tarman Elementary Scool in Karadeniz Ereğli in Zonguldak. The control group was taught on the topic ?The economical activities in our countyr? in the traditonal telling method, where as the experimental group was taught the topic in respect to travel- observation- analysis method. A pre-test and a post test was applied on the control group during the experiment. The data of the experiment was examined and collected under the topics ?The economical activities in our countyr? performance test, pre- test, final test.While doing the data analysis, the SSPS 15,0 programme has been used, the level of expediency has been considered as P=0,05. Also the t-test of relevant samples and the t-test of irrelevant samples have been applied in the data analysis. The statistical results are:The achievement level of the students it has been seen that in sample and control groups about the economical activities in our country unit was low before the application.The experimental group students who were informed on the topic ?The economical activities in our countyr? through travel-observation-analysis method, have been more successful than the control group students who were informed on the topic through the traditional telling method.The instruction which was conducted by the traditional method was effective on increasing the achievement level of the students on this unit but it?s level was lower when compare with sample group.