Türkiye ve Polonya'daki engelli ailelerinin sosyal sorunlarının sosyolojik olarak karşılaştırılması (Fenilketonüri engelli grubunda)
In the case of phenyketonuria, sociologically comparison of the problems of families suffering from phenyketonuria in Poland with the ones in Turkey
- Tez No: 263541
- Danışmanlar: PROF. DR. FARUK KOCACIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Fenilketonüri, engellilik, sosyo-ekonomik vedemografik faktörler, sosyal destek, sosyal model/yaklasım ve sosyal refah
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Bölümü
- Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 177
Özet
Amaç: Türkiye'deki Fenilketonürili çocuga sahip ailelerin sosyalsorunlarının Polonya'daki Fenilketonürili aileleriyle karsilastırarak sosyalsorunlarının ne oldugunu ortaya koymaya çalısmaktır.Yöntem: Türkiye'de Ankara, stanbul ve Sivas'ta ve Polonya'nınVarsova, Gıddanks ve Poznan sehirlerinde bulunan Fenilketönürili aileleriarastırma evrenini olusturmaktadır. Türkiye'den 20 aile ve Polonya'dan 20 aileolmak üzere toplam 40 aile çalısmamıza dahil edilmistir. Arastırma betimselyöntem kullanılarak belirlenmis arastırma verileri de ailelerin sosyal sorunlarınıbelirleyebilecek anket formu ve görüsme yoluyla elde edilmistir.Tartısma : Beklentimiz Polonya'daki Fenilketonürili ailelerin Türkiye'deyasayan Fenilketonürili ailelere göre sosyal destek sistemleri geliskin oldugundan,sorunları içsellestirme, sorunları algılama biçimleri sorunları çözme istegi veolanaklarının daha fazla oldugu idi. Çünkü sosyo-ekonomik destek sistemlerigelismis toplumlardaki ailelerin yasam kalitesinin yüksek olmayacagı düsük birihtimal olacaktı.
Özet (Çeviri)
Trying to find out the social problems by comparing the social problems of families whose lildren suffer from phenyketonuria in Turkey with the families in Poland.MIETHODhe research consists of families with phenketonuria in Ankara, Istanbul, and Sivas in urkey, and Warsaw, Gdansk, and Poznan in Poland. 20 families from Turkey and 20 imilies from Poland joined the research. The research was carried out by using descriptive lethod; and the data of the research was achieved by the questionnaire prepared in order to stermine the problems of the families.'EBATE>ur expectation was that considering their developed social support system,it was more Dssible that families with phenyketonuria in Poland made the problems internal, and they ere more eager to solve problems, comparing with the families in Turkey. Because, it would - a low posibility that the families, who has the developed socioeconomik support system in leir countries, won't have high quality of life.IAIN WORDStienyketonuria, disability, socioeconomic and demographic factors, social support, social