Özel dershanelerde çalışan rehber öğretmenlerin iş doyumlarının değerlendirilmesi (İzmir ili örneği)
Classroom teachers working in private guide evaluation of job satisfaction, an example of country of İzmir
- Tez No: 263542
- Danışmanlar: PROF. DR. ZAFER CİRHİNLİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Sosyoloji, Education and Training, Sociology
- Anahtar Kelimeler: education, special classroom, guidance services, job satisfaction
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Bölümü
- Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Bir toplumda yaşayan insanları değiştiren, dönüştüren; topluma, ülkeye faydalı ve uyumlu birer birey olmalarını sağlayan en önemli faktör eğitimdir. Çağımızda bilgi ve teknoloji alanında yaşanan hızlı değişimler, eğitimin toplumlar için önemini bir kat daha artırmaktadır. Bu bakımdan eğitim kurumları, bilgi toplumunun ihtiyaçlarına cevap verebilecek nitelikte insanlar yetiştirmelidir. Bu nitelikteki bireylerin yetiştirilmesinde en büyük sorumluluk ise öğretmenlere düşmektedir.Eğitim kurumlarının istenilen kalitede ve nitelikte hizmet sunmalarını etkileyen en önemli etken öğretmenlerin başarısıdır. Öğretmenlerin daha verimli ve etken çalışmaları ise, kurumun hedefleri doğrultusunda, işten sağladıkları doyum ile yakından ilgilidir. İş doyumunu artırmaya yönelik, öğretmenlerin ortaya koyacağı çalışma ve hizmetin eğitim sisteminin kalitesini ve niteliğini artırması beklenmektedir. Bu nedenle gerek eğitim yönetiminde söz sahibi kişilerin gerekse araştırmacıların ?iş doyumu? kavramının değişken yapısını göz önünde bulundurarak bu konuya gereken önemi vermelerinin ülkemizin eğitim sistemindeki sorunların çözümünde belirli bir katkısı olacaktır.Bu çalışmada, özel dershanelerde çalışan rehber öğretmenlerin çalıştıkları dershanelerdeki doyum düzeyini, nelerden hoşnutsuzluk duyduklarını belirleme, sosyal kimlikleri ve iş doyumları arasındaki ilişki konularına değinilmiştir. Bu çalışma rehber öğretmenlere daha tutarlı bir çalışma ortamı hazırlayarak onların çalıştıkları kurumların amaç ve değerlerini anlamalarını sağlama, onları ileri düzeyde motive ederek daha iyi bir performans göstermelerine olanak verme ve rehberlik hizmetlerini daha sağlıklı koşullarda sunabilme amaçlarını gütmektedir.Anahtar SözcüklerEğitim, Özel Dershane, Rehberlik Hizmetleri, İş Doyumu
Özet (Çeviri)
The most important factor is education which is change, convert, society the people living in a society and ensure compliant individuals to the country. In the field of information and technology in our age of rapid development of education, increases a double importance for society. Because of this , educational institutions should train people to respond to the needs of society in terms of educational to upbringing of the people in these qualities. This is the biggest responsibility falls to teachers.To provide the desired quality and service quality the most important factors affecting the success of teachers .In order to work more efficiently and effectively in line with the objectives institution should provide their satisfaction. To increase job satisfaction of teachers' work and quality of service is expected to increase the quality so in the management of people as well as training of researchers to the concept of job satisfaction, consider the variable nature of these issues. So there is need to give importance to the education of our country this will provide contribute to solution of educational problems.This study mentions about classroom teachers working in special guide to the level of satisfaction in the classroom and it mentions about what they are disaffected to the formation of social identity. This study guide for teachers by preparing a more consistent work environment for their work, their institutions understand their purpose and was written for daemons and also motivate them to perform better in terms of providing better health and guidance services offered in their primary aim.