Türkiye'de kına yakma geleneği ve kına türküleri
Turkey is in the tradation of henna and henna songs
  1. Tez No: 263546
  2. Yazar: MELTEM YILMAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DOĞAN KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Kına, gelenek, türkü, Henna, traditions, songs
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 505
Özet
Kına, çok eski zamanlardan beri Doğu ve Türk kültüründe süslenme ve kimi hastalıkları tedavi etmek amacıyla kullanılmıştır. Türk kültüründe daha ziyade, süsleme ve süslenme unsuru olarak kullanılır. Ayrıca, askere giden delikanlılara, sünnet olan çocuklara, kurbanlık hayvanlara ve gelin olan kızlara yakılan kına Türk kültüründe bir kına yakma geleneği oluşturmuştur.Gelin olan kızlara yakılan kına, hayatın önemli bir aşaması olan evlilik aşaması içerisindeki bir geceye adını verecek kadar önemlidir. Kına gecesi adı verilen bu gece, gelinler için düzenlendiği gibi damatlar için de düzenlenebilir. Ülkemizin muhtelif yerlerinde düzenlenen bu gecelerde uygulanan pratikler Türkiye'de bir kına gecesi geleneği oluşturacak kadar zengindir.Kına geceleri, kına türküleri ile anılırlar. Fakat, bu gecelerde sadece kına türküleri okunmaz. Bazı yörelerimizde gelinin kınası kına ilahileri ile yakılır. Geline kına yakılırken söylenen bu türkülerin belirli bir icra ortamı ve biçimi vardır. Bu türkülerin şekil itibariyle çeşitlilik gösterdiği görülür. Bu çeşitlilik kına türkülerinin hece sayılarında görülebildiği gibi yapılarında da görülebilmektedir. Yapıları bakımından kına türküleri bağlantılı ve bağlantısız türküler olmak üzere iki bölümden oluşurlar. Bağlantısız kına türküleri, sadece bentlerle oluşturulan türkülerdir. Bağlantılı kına türküleri ise, her bendin sonunda tekrarlanan sözlerle oluşturulur.Kına türkülerinin konuları bakımından da çeşitlilik gösterdiği görülür. Bu konular kısaca yalnızlık, gurbet, çile, üzüntü ve sitemdir. Kına türkülerine ezgisel açıdan değerlendirildiğinde ise, ezgilerinin ağırlıklı olarak kırık hava niteliğinde usullü ezgiler olduğu görülür. Fakat bazı kına türküleri uzun hava niteliğindedir.Kına türküleri çeşitli açılardan bölgesel bir değerlendirmeye tabi tutulduğunda bölgeler arasında benzerlik ve farklılıklar ortaya çıkar. Ortaya çıkan bu benzerlikler halkımızın ortak kültür unsurlarıdır. Farklılıklar ise, bölgelerimizin özgün yapıları ve zenginlikleridir. Halkın evlilik hakkındaki düşüncelerini ve hayat görüşünü anlatan kına türküleri ortak kültür unsurlarımızdan sadece biridir.
Özet (Çeviri)
Condemnation, since ancient times and is decorated in the East and the Turkish culture has been used to treat certain diseases. In Turkish culture, but rather, the element is used as ornamentation and decoration. Moreover, the young man to go to the army, the children to be circumcised, to sacrifice animals and bride burning in her condemnation of the Turkish culture has established a tradition of henna.The girl was burned to the point to condemn, as an important stage of life within the marriage process is important enough to name one night. Called the henna night tonight, as edited for the bride and groom to be edited. Held in various parts of the country tonight are applied in practice in Turkey to create a henna night tradition is so rich.Henna nights, are now condemned with songs. However, tonight condemned the songs are read only. In some regions of the bride with henna henna hymns are burned. While henna is said to point to a specific execution environment, and the format of those songs are. By the way, this song appears to vary. This diversity in the number of syllables of condemnation songs can also be seen in such structures can be seen. Connected and disconnected in terms of structures condemned songs to folk songs are composed of two parts. Connectionless condemn songs, folk songs are created with only paragraphs. Songs linked to condemn the repeated words at the end of each paragraph will be created. Condemnation of songs that vary in terms of issues that occur. These topics are briefly alone, foreign land, suffering, sorrow, and my site is. Ezgisel condemned in the light of their songs, the melodies of air quality mainly in fractures is seen to be proceeding with a melody. Some condemned the songs are long but the air quality.Condemning various aspects of folk songs when subjected to an evaluation of regional similarities and differences between regions emerges. Emerging elements of these similarities are shared culture of our people. Differences, the original structure and the richness of our region are. Discuss their ideas about marriage and life of the people and describes the elements of common culture of our songs is just one of condemnation.