Gülşeni Divanı ve tahlili
Gülşeni Saruhani Divanı transcripted text the analysis
  1. Tez No: 263579
  2. Yazar: ÖZLEM KULAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: 15. Yüzyıl, Gülşenî-i Saruhanî, Divan, TranskripsiyonluMetin, Tahlil, 15th century, Gülşenî-i Saruhanî, Collected Poems, the TranscriptedText, the Analysis
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 316
Özet
Bu çalışma 15. yüzyıl şairlerinden Gülşenî-i Saruhanî'nin hayatı, sanatı,divanının transkripsiyonlu metni ve tahlilinden meydana gelmiştir. Gülşenî-iSaruhanî de diğer şairler gibi edebiyatımızın geleneklerine bağlı kalmış; duygu,düşüncelerini bilinen kelime, mecaz ve mazmunlarla ifade etmiştir.Gülşenî-i Saruhanî Divanı üzerine yaptığımız bu çalışma, şairin kullandığıkelimeler, üslubu ve edebî sanatları kullanışı doğrultusunda, şairi ve şairinyaşadığı dönemi anlamamıza yardımcı olacaktır.Sonuç olarak, bu tezin amacı Eski Türk Edebiyatının önemli şairlerindenbiri olan Gülşenî-i Saruhanî'nin edebi kişiliği ve eserini edebiyat dünyasınatanıtmaktır.
Özet (Çeviri)
The study consists of the life, art, the transcript and analysis of thecollected poems of Gülşenî-i Saruhanî who is one of the 15th century Turkishpoets. Gülşenî-i Saruhanî is like other poets, faithful to our literature?s traditions.The poet expresses his emotions and thoughts with known words, metaphors andidioms.This study on Gülşenî-i Saruhanî?s collected poems helps us to understandthe poet and his time of living. At this point; words, style and literary arts whichhe uses give us clues.In conclusion, the aim of this research work is introducing Gülşenî-iSaruhanî?s literary characteristic and his collected poems to literature wordbecause of being an important poet of old Turkish literarure.