Turizm işletmelerinde iç kontrol sisteminin etkinliğinin incelenmesi ve bir uygulama
An investigation of the effectiveness of internal control systems in business and an application
- Tez No: 263727
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. VESİLE ÖMÜRBEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İç kontrol sistemi, otel işletmelerinde iç kontrol, Internal control system, internal control in hotel business
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Danışman: Yard.Doç.Dr. Vesile Ömürbekİşletmeler, belirli bir amaca ulaşmak için kurulmakta ve bu amaçlarını gerçekleştirdikleri sürece hayatta kalmaktadırlar. İşletmeler ister karlılığı, ister topluma hizmet etmeyi, isterse sürekliliği amaç edinmiş olsun, hedeflerine ulaşabilmek için belirli bir organizasyon yapısı içerisinde, işlem akışları koordine edilmiş ve işlemler arası kontrolün sağlamış olduğu bir örgüt yapısına ihtiyaç duymaktadır.İşletmeler fiziki büyüklük olarak geliştikçe, faaliyetleri karmaşık olarak yaygınlaştıkça ve işlemler sayısal olarak arttıkça, yönetimin; varlıkların korunması, hataların ortadan kaldırılması ve gelirlerin saptanması ve buna bağlı olarak işletme politikalarını değerlendirme araçlarını sağlaması amacıyla, süratle güvenilir veriler elde etmesi zorunlu hale gelmiştir.İşte bu nedenlerle; işletmeyle ilgili mali olayların doğru şekilde muhasebeleştirilmesinde, işletme varlıklarının her türlü zarara karşı korunmasında, işletmeye ilişkin bilgilerin ve yönetime sunulan verilerin güvenirliliğinin sağlanmasında, etkin bir personel yönetiminde, işletme politikalarına, yönetimin kararlarına, yönergelere ve diğer idari düzenlemelere uyulmasının sağlanmasında ve yönetimin bilgi ihtiyacının sağlıklı şekilde karşılanabilmesinde, etkin bir iç kontrol sistemine ihtiyaç duyulmaktadır.Bu tez kapsamında, Antalya ili Manavgat bölgesindeki beş yıldızlı otellerde iç kontrol sisteminin etkin olarak çalışıp çalışmadığı araştırılmaktadır. Yapılan bu çalışmalar ışığında iç kontrol sisteminin ne derece kullanıldığı konusunda uygulamaya katılan oteller hakkında bilgi verilmekte ve gerekli önerilerde bulunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Supervising Professor: Ass.Prof.Vesile ÖmürbekBusinesses are being established to achieve a specific goal and they survive as long as they realize this goal. Whether companies aim profitability, serving society or sustainability, in order to reach their goals they need organizational structure having coordinated workflow of which control has been done.As the physical size of the company and the number of activities increase, protecting management and assets, removing errors, increasing revenues and collecting reliable data for providing business policy assessment tools become difficult.Therefore, an effective internal control mechanism is necessary to accurately record financial activities, to protect business assets against dangers to provide reliability of the business data, to have an effective personal management to follow business policies, managerial decisions and other administrative arrangements and to provide information requirements of the management.In this master thesis, effectiveness of the internal control systems of five star rated hotels in the Manavgat region of Antalya. In the light of the findings of the research, information about the effectiveness of the hotels as well as necessary suggestions have been given.