Kaynaştırma uygulamalarına katılan özel gereksinimli öğrencilerin sosyal kabul düzeylerinin belirlenmesine yönelik ölçek geliştirme çalışması
A scale development study of social acceptance levels for disabled students who integrated primary school
  1. Tez No: 263743
  2. Yazar: ERDİNÇ ARSLAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÜMİT ŞAHBAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Kaynaştırma Eğitimi, Sosyal Kabul, Sosyal Kabul Ölçeği, Özel Gereksinimli Çocuk
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu araştırmanın amacı kaynaştırma uygulamalarına katılan özel gereksinimli öğrencilerin sosyal kabul düzeylerinin belirlenmesine yönelik bir Sosyal Kabul Ölçeği geliştirmektir.Araştırma, 2008-2009 eğitim-öğretim yılında, Burdur il merkezindeki tüm ilköğretim okullarının 8. sınıfında öğrenim gören öğrenciler ile sınırlıdır. Araştırmanın, çalışma evrenini, 2008-2009 öğretim yılında Burdur il merkezindeki ilköğretim okullarında öğrenim gören 8. sınıf öğrencileri, çalışma grubunu ise bu okullar arasından seçkisiz olarak belirlenen 7 ilköğretim okulunun 8. sınıfında öğrenim gören toplam 304 öğrenci oluşturmaktadır.Araştırma sonucunda geliştirilen Sosyal Kabul Ölçeği'nin, çalışma grubunun yeterli olup olmadığını belirlemek amacıyla KMO değeri ve Bartlett's kat sayıları hesaplanmıştır. KMO test sonucunun , 931 olduğu, Bartlett'in test değerin de 4036,265 (p=00) olduğu bulunmuştur. Bu değerlere göre faktör analizine devam edilmesine karar verilmiştir.Ölçeğin yapı geçerliliğini sağlamak amacıyla, ölçek araştırmanın çalışma grubuna uygulanmıştır. Uygulanan ölçeğe analiz yapmak için 15.0 spss programı kullanılmıştır. Bu analizler sonucunda Sosyal Kabul Ölçeğinin 3 faktörlü bir yapıya sahip olduğu görülmüştür. Ölçeğin birinci faktörünün altında 16 maddenin olduğu ve faktör yüklerinin ,708 ile ,499 arasında değer aldığı, ikinci faktörünün altında 9 maddenin olduğu ve faktör yüklerinin, ,779 ile ,509 arasında değer aldığı; üçüncü faktörünün altında ise 7 maddenin olduğu ve faktör yüklerinin ,650 ile ,503 arasında değer aldığı bulunmuştur. Bu bulgular doğrultusunda ölçeğin kararlı bir yapıya sahip olduğu sonucuna ulaşılmıştır.Araştırma sonucunda geliştirilen üç faktörlü Sosyal Kabul Ölçeği'nin faktörlerinin, açıkladığı toplam varyans yüzdesinin %46.666 olduğu bulunmuştur. Bu varyansın %20.058'ini birinci faktör, %15,604'ünü ikinci faktör, %10,994'ünü ise üçüncü faktör açıklamaktadır. Ölçeği oluşturan üç faktörden birincisi, ?Sosyal Beceriler?, ikincisi ?Öğrenci Davranışı?, üçüncüsü ise ?Akran Tutumu? olarak tanımlanmıştır.Sosyal kabul ölçeği'nin güvenirlik kat sayısını belirlemek amacıyla iç tutartlılık katsayısı ve Spearman Brown İki Yarı Test korelasyonu hesaplanmıştır. Sosyal kabul ölçeğinin iç tutarlılık katsayısının ,927, Spearman Brown İki Yarı Test korelasyonu ise ,964 olarak bulunmuştur. Elde edilen bu verilere göre, Sosyal Kabul Ölçeğinin güvenilir bir ölçek olduğuna karar verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to develop a valid and reliable a scale for determining the social acceptance levels of disabled students who are integrated primary schools.Sample of the study consists of 304, 8. grade primary school students who attended public schools in the second term of 2008-2009 academic year in Burdur city center.In the first draft of the scale, 75 items were convened. The data gathered was analyzed by using SPSS (version 15.0)Before conducting factor analysis, first draft of the scale was send to experts for determining the content validity. According to recommendations of the experts 10 items were removed from the scale. First application of the scale was done with 65 items covered in the scale. After conducting a factor analysis for verifying the construct validity, three factors solution was detected with 32 items.Factor analysis were carried out for 75 items, which were significant, in order to verify the construct validity of the scale and as a consequence of this analysis a scale with three factor and 32 items was selected.To determine the reliability of scale, the internal consistency coefficients have been estimated. Internal consistencies of the total scores were assessed by Cronbach Alpha coefficient estimation, Spearman Brown Split-half reliability and item total correlation techniques. Cronbach Alpha for three factors were found to be .96 respectively.The findings of research reveal that the scale is valid and reliable.Key word: Inclusion, Social Acceptance, Social Acceptence Scale