Özel eğitim anaokulunda uygulanan tam zamanlı kaynaştırma uygulamalarına yönelik paydaş görüşlerinin belirlenmesi
Determining stakeholder opinions on full-time inclusion practices applied in special education kindergarten
- Tez No: 763009
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEHRA ATBAŞI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kaynaştırma, Tam Zamanlı Kaynaştırma Modeli, Tipik gelişim Gösteren Birey, Özel Gereksinimli Birey, Inclusive Education, Fulltime Inclusive Model, Individuals with Typical Development, Individuals with Special Needs
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Zihin Engelliler Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Kaynaştırma uygulamaları tipik gelişim gösteren öğrencilerle özel gereksinimli öğrencilerin bir arada bulunduğu çeşitli uygulamalardan oluşmaktadır. Türkiye'de kaynaştırma uygulamaları tipik gelişim gösteren öğrencilerin devam ettiği okulların dışında özel eğitim okullarında da uygulanmaktadır. Bu çalışmanın amacı bir özel eğitim anaokulunda uygulanan tam zamanlı kaynaştırma uygulamalarına yönelik paydaş görüşlerinin belirlenmesidir. Araştırma tarama modelinde betimsel bir araştırmadır. Nitel türde yapılan bu araştırmada fenomenolojik yaklaşım benimsenmiştir. Araştırma kapsamında Ankara'da bulunan bir özel eğitim anaokulunda çalışan 2 okul idarecisi, 5 okul öncesi öğretmeni, 5 özel eğitim öğretmeni, 5 özel gereksinimli öğrenci velisi ve 5 tipik gelişim gösteren öğrenci velisi araştırmanın çalışma grubunu oluşturmaktadır. Veri toplama amacıyla araştırmacı tarafından hazırlanan yapılandırılmış görüşme formları kullanılmıştır. Elde edilen veriler betimsel analiz ve içerik analizi yöntemi kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma bulgularına bakıldığında; özel eğitim okullarında uygulanan kaynaştırma uygulamasının, özel gereksinimli öğrencilerin akademik, sosyal ve duygusal becerilerini artırdığını, sosyal kabulünü sağladığı, tipik gelişim gösteren öğrencilerde merhamet (vicdan, hoşgörü, şefkat) duygularını geliştirdiği, bu öğrencilerde yardımlaşma ve empati duygusunun geliştirdiği, farklı olanı kabullenme ve sorumluluk duygusu geliştirdiği ifade edilmiştir. Ayrıca araştırmaya katılan öğretmenlerin tamamı farklı yetersizlik türündeki öğrencilerin tam zamanlı kaynaştırma sınıfında bulunmasına ilişkin olumsuz görüş bildirirken hem özel gereksinimli öğrencilerin hem de tipik gelişim gösteren öğrencilerin tam zamanlı kaynaştırma uygulamasından olumlu etkilendiklerini belirtmişlerdir.
Özet (Çeviri)
Inclusive education practices include different activities which students with normal development and students with special needs participate in together. In Turkiye, inclusive education is carried out in special education schools in addition to schools which students with typical development attend. The purpose of this study is to determine the opinions of stakeholders on the fulltime inclusive education practices implemented at a special education preschool. The study is a descriptive one using survey research. The phenomenological approach has been used for this study which is a qualitative research. Within the context of the study, the study group consists of 2 school administrators, 5 preschool teachers, 5 special education teachers , 5 students with special needs , 5 people who are parents of children with special needs , and 5 people who are parents of students with typical development. Structured interview forms prepared by the researcher were used for collecting data. The data obtained was analyzed using descriptive analysis and content analysis methods. When the findings of the research are studied, it is observed that the inclusive practices used at special education schools promote the academic, social and emotional skills of students with special needs, enable social acceptance, develop the feelings of mercy , tolerance and conscience in children with typical development. In addition, inclusive education promotes empathy and cooperation in children with typical development as well as developing their skills for accepting students with differences, and promoting responsibility. In addition, while all of the teachers participating in the study expressed negative opinions on having students with different special needs in fulltime inclusive education classes, they stated that both the students with special needs and the students with typical development were positively affected by fulltime inclusive education practices.