Karar-alma yaklaşımı çerçevesinde 1 Mart 2003 Tezkeresi
1 st of March, 2003 note as a part of decision-making approach
- Tez No: 263771
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TİMUÇİN KODAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Uluslararası İlişkiler, Karar Alma Yaklaşımı, Davranışsalcı Ekol, 1 Mart Tezkeresi, ABD, International Relations, Decision-Making Approach, Behaviouralist School, 1st of March Note, USA
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bölümü
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Bu tezin amacı, Uluslararası İlişkiler Disiplininde önemi geç fark edilen/anlaşılan ve devletler için hayati önem taşıyan Karar Alma Yaklaşımını incelemek ve yakın tarihimizde büyük yankı bulan 1 Mart Tezkeresi Olayını bu yaklaşım çerçevesinde ele almaktır. Çalışmanın temel konusu, bir devletin dış politika yapımında karar alırken sadece iç yapıya ya da dış yapıya tek başına değil de hepsini devletin başındaki liderin/liderlerin kişiliğini rolünü, deneyimlerini v.b. de bir arada incelemek gerektiğini göstermektir.Karar Alma Yaklaşımı, 1960'lardan itibaren Davranışsalcı Ekolle birlikte gündeme gelmiş ve Uluslararası İlişkiler Disiplininde önemli bir formasyona neden olmuştur. Artık devletler, dış politikada karar alırken hem dış çevreye hem de iç çevreye ve karar alıcının deneyim, rol ve liderlik gibi kişisel özelliklerine de bakmaya başlamışlardır. Çünkü bu yapıda doğru bilgi önemli bir unsurdur ve bilginin eksikliği ya da yanlış anlaşılması/ algılanması sonucunda yanlış kararlar verilebilmektedir.1 Mart Tezkeresi ise Irak Krizi konusunda Hükümete yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye'de bulunmasına ilişkin yetki veren Başbakanlık Tezkeresidir. TBMM'de yapılan oylamada salt çoğunluk sağlanamadığı için reddedilen tezkere nedeniyle Türkiye, Bush, ekibi ve Amerikan toplumu tarafından büyük tepki alınmıştır. Çünkü Türkiye'de, Irak işgalinde İncirlik Üssü'nü kullanamayan ABD, işgalde büyük yara almıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis?s aim is to examine The Decision-Making Approach whose importance realized lately in Discipline of The International Relations and to handle 1st of March Note which has a repercussion greatly ın our close history as a part of this approach. The main subject of this study is to show that has not only to research internal structure, but also to research external structure and individual chararcteristics of the decision-makers.Decision-Making Approach, has come to order within The Behaviouralist School as from 1960s and has caused an important formation in Discipline of The International Relations. Anyhow, while states make decision ın Foreign Policy, they research both internal structure ,external structure and individual chararteristics of the decision-maker such as his/her experiments, role, leadership. Because, correct information is very important in this structure and in the result of the want of information or misunderstanding/misperceiving of it, they could make incorrect decisions.1st. of March Note is an Prime Ministry Note that has gave an authority to government about staying Foreing Arms ın Turkey with regard to Iraq. Turkey striked to Bush, his crew and American Society ın the result of meeting with a refusal of note ın the making vote ın The Grand National Assembly of Turkey. Because USA wounded to not to using the İncirlik Base ın Turkey.