Türkiye'de e-belediyecilik uygulamalarında belediye vatandaş ilişkisi: Malatya Belediyesi örneği
Goverment citizen relations in turkey at e-state applications: Goverment of Malatya example
  1. Tez No: 263772
  2. Yazar: YASEMİN SARAÇBAŞI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YAKUP ALTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: e-devlet, e-belediye, yerel yönetim, Malatya, Türkiye, e-govermnet, e-municipality, local goverment, Malatya, Turkiye
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü
  12. Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
21. yüzyıl Bilgi ve İletişim Çağıdır. Bu yüzyılda, devletler elektronik yapılanma konusunda adeta yarış halinde, interneti yaygınlaştırma, bilgisayar okuryazarlığını artırma, bilgi toplumu olma konularında politikalar geliştirmekte ve projeler üretmektedirler.Bu gelişmeler devletlerin yönetim yapısını da etkilemekte dikey hiyerarşi, katı örgütlenmiş merkezi yapıdan âdem-i merkeziyetçi yapıya doğru kayma gözlemlenmektedir. Bunun örneği olarak e-devlet uygulamaları gösterilirken vatandaşa en yakın yönetim yapılanması olan yerel yönetimler kamusal alandaki e-devlet çalışmalarının da merkezinde yer almaktadırlar. Bu dönüşüm süreci iyi yönetilir ve sağlam temellere oturtulursa yerel yönetimler özellikle de belediyeler açısından büyük faydalar sağlanacak, katılımcı demokrasinin önünü açılacaktır.Bu çalışmada ilk olarak; e-devlet olgusuna gelene kadar ki toplumsal dönüşüm aşamaları ele alınmış, e-devletin tanımı, amaçları, özellikleri, faydaları, kullanım alanlarından bahsedilmiştir. İkinci Bölümde ise Dünyada ve Türkiye'de e-devlet uygulamalarına yer verilmiş, e-belediyecilik tanımlanmış, Türkiye uygulamalarında karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri anlatılmıştır. Son olarak da Malatya Belediyesi Örneği üzerinde çalışılmış oradaki vatandaşların e-devlet-e-belediye ve uygulamaları konusundaki farkındalığı araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
The 21.th Century is the century of ?Information and Communication?. In this time period states are challenging with each other in the areas of ?increasing Internet and computer usage?, ?being an society of information? and developing projects on these topics.These developments effect the political sides of countries. They become more decentralized compared with centralized. The most obvious example is e-goverment. Because of being at the center of this, local goverments getting more and more important and powerfull. If this period can be managed well, local goverments will get many benefits and the contributed democracy will grow more comfortable.In this study, the sociological trasformations till the e-goverment period are examined. Besides this, the benefitions of e-goverment, its meaning, its purposes are told. In the second part e-goverment applications are told in the World and Turkey, the problems of this system in Turkey and their possible solutions examined. At last The Municipality of Malatya is given as an example, the awareness of the citizens living there is investigated.