Din hizmetlerinde dini danışmanlık ve rehberlik
Religious services and quidance in the religious services
  1. Tez No: 263774
  2. Yazar: FEYZA KAHVECİOĞLU KARACA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HABİL ŞENTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Psikolojik Danışma, Rehberlik, Din Hizmetleri, DiniDanışma, Dini Danışman, Psychological Counselling, Quidance, Religious Services, Religious Counsellor, Religious Counselling
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Psikolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Dini doğru bir şekilde yaşamada büyük bir öneme sahip olan dinidanışmanlık ve rehberlik konusunu ele almak istedik. İslam dininde dinidanışmanlık ve rehberlik olarak konuyu sınırladık.Çalışmamıza psikolojik danışma ve rehberlik ile ilgili kısa bilgiler vererekgiriş yaptık.Bireyin yaşamının her evresinde inanma ihtiyacı sebebiyle din eğitimine,din hizmetlerine, doğru bir dini yaşayış için danışma ihtiyacına, dinidanışmanların uyması gereken ilke ve metotlara, Kuran ve sünnette dinidanışmanlığın yeri ve önemine yer verdik.Araştırma sonucunda da bireylerin dini doğru bir şekilde yaşamaisteğinden dolayı dini bilgilere ihtiyaç duyduklarında başvurdukları dinidanışmanların yeteri kadar donanımlı olmaları gerektiği, bunun için özellikle Hz.Peygamber'i örnek almalarının önemini ortaya koyduk.Sonuç olarak dini doğru bir şekilde yaşayan ve hayatı anlamlandıranbireylerin, dini danışmanlar ve bu danışmanların uyguladıkları prensip ve metotlarsayesinde bunu daha kolay başarabileceklerini söyleyebiliriz.
Özet (Çeviri)
We desired to search the issue that religious counselling and guidance inhaving a great importance to correct a religious life. We limited the subject as areligious counselling and guidance in İslam. We limited the issue as ?ReligiousCounselling and Guidance in Islam?.We started our work with brief information which was relatedpsychological counseling and guidance.We search that the issue of, religious education and religious servicesbecause of individuals need theese at every stage of their lifes, counsultationneeds to having correct a religious life, principles and methods which religiouscounsellor must comply with and the importance of religious conselling in Quranand the Sunna.We considered necessary, religious consellors should take an example byour Prophet because of the desires of individuals to having correct a religious lifein result of investigation, religious consellors should develop theirselves in casethey don?t apply to magicians and fortune tellers who haven?t any true religiousinformations and non competent in his religious consellingAs a result (we found at the end of the search) individuals who put intoreligious practices correctly and give meaning to life, will achieve this by meansof counsellors and their rihgt principles and methods.