Lidere bağlılıkta güven faktörünün etkisi: Burdur Süt ve Süt ürünleri işletmeleri üzerinde bir araştırma
Infulence of dependence factor on a leader: A survey on Burdur Milk and Dairy Pproducts Businesses
  1. Tez No: 263781
  2. Yazar: SERKAN YÜCEL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KÜRŞAT ÖZDAŞLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Liderlik, Liderlik Tarzları, Güven, Örgütsel Güven, Lidere Bağlılık, Leadership, Leadership Styles, Reliance, Cooperative Reliance, Dependence on Leader
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Günümüzün belirsiz ve rekabetin acımasız olarak hüküm sürdüğü iş dünyasında, kendilerini tüm benlikleriyle işlerine veren ve böylece işlerinde fark yaratan çalışanların varlığının önemi kendini hissettirmektedir. Bu açıdan bakıldığında da çalışanların işlerine motive olmalarını kolaylaştıracak şartların yaratılması gerekliliği ortadadır.Bu noktadan hareketle, bu araştırmada lidere bağlılıkta güven faktörünün etkisi incelenmiştir. Liderlik ve güven kavramları ayrı ayrı açıklanmıştır. Çalışmanın amaçlarını gerçekleştirmek üzere tasarlanan araştırma bölümünde ise Burdur ilindeki dört firmada çalışan 113 personel üzerinde lidere bağlılıkta güven faktörünün etkisini belirlemek üzere anket çalışması yapılmıştır. Lidere güven düzeyini ölçmek için İslamoğlu vd. (2007), lidere bağlılık düzeyini ölçmek için ise Gümüşlüoğlu ve Aygün (2009) tarafından tasarlanan 55 maddelik ölçek kullanılmıştır.Araştırma sonuçlarına göre, katılımcıların lidere güven duygusuyla, lidere bağlılık arasında pozitif yönde bir ilişki belirlenmiştir. Yine ulaşılan sonuçlara göre, lidere güven duygusunun artması lidere bağlılığın artmasını da sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
In today?s world, which is ambiguous and where a fierce competition prevails, the importance of workers who totally give themselves to their works with their whole identities is felt itself. From this aspect, the necessity to create the conditions with which they can motivate their works is clear.From this point forth, the effect of the reliance factor on dependence on the leader is studied. The concepts of leadership and reliance are explained respectively. In the research part, which is laid out in order to practice the aims of the study, a survey is held on 113 staff working in four companies in Burdur province so as to determine the effect of the reliance factor on dependence on the leader. In order to measure the reliance level on the leader, the scale of İslamoğlu etc. (2007) is used; and in order to measure the dependence level on the leader the 55 claused scale designed by Gümüşlüoğlu and Aydın (2009) is used.According to the research results, a positive relation between the deliance and dependence of the participants on the leader is determined. Also it is seen that the rise in the reliance on the leader enables the rise in the dependence on the leader.