Erzurum İngiliz konsolosluğu ve faaliyetleri
British consulate and activities in Erzurum
- Tez No: 263873
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM AYKUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, Uluslararası İlişkiler, History, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Ottoman Empire, England, Erzurum, Consul
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Bölümü
- Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 187
Özet
Bilindiği gibi Erzurum çok eski bir geçmişe sahiptir. Yakın Doğu'nun kilidi konumunda, başka bir değişle Asya ile Avrupa arasında bir köprü durumunda olan Anadolu'nun en önemli doğal geçitlerinden birinin doğal kavşağıdır. Bu nedenle Erzurum tarihi hem Anadolu hem de Osmanlı tarihi açısından önemli bir yere sahiptir.Bu çalışmada genel olarak 19. yüzyıl ve Birinci Dünya Savaşı öncesinde, Erzurum'da sosyal ve siyasal yapının içinde İngiliz Konsoloslarının yeri ve önemi tespit edilmeye çalışılırken, daha çok bu konsolosların Hıristiyan tebaa, özellikle de Ermeniler ile olan ilişkileri tarihsel perspektif içinde değerlendirilmiştir.Bu bağlamda, İngiliz diplomasisi içinde önemli yetkilerle donatılmış olan İngiliz Konsoloslarının Erzurum'daki Osmanlı tebaasına bakışları, önyargıları, şehirdeki yaşantıları ve siyasal faaliyetleri hakkında İstanbul'a ve Londra'ya gönderdikleri raporlar çerçevesinde konu incelenmeye çalışılmıştır.Anahtar Kelime: Osmanlı İmparatorluğu, İngiltere, Erzurum, Konsolos
Özet (Çeviri)
Erzurum, is located as crossroads of one of the major natural gate of Anatolia, a bridge between Asia and Europe or an important key of Near Eastern has very old history. Therefore the history of Erzurum is so important in terms of Anatolian history and Ottoman history.İn this study while determining the importance and act British Consulate in Erzurum?s social and political situation, relationship between British Consul and Christian minorities, specially Armenians during 19th century and before the World War I was appraised in historical perspective.This matter was investigated from the reports, was prepared and sent to İstanbul and London by British Consuls who are highly authorized in British Diplomacy, are consisting of their aspects to Ottoman citizens, prejudices, life styles in the city and political activities.