İkinci dil yazma becerisinde ChatGPT kullanımının yazma öz-yeterliliği, motivasyon ve keyif alma ile ilişkisi
The relationship between ChatGPT use in L2 writing and L2 writing self-efficacy, motivation, and enjoyment
  1. Tez No: 951952
  2. Yazar: MERVE ŞULE GÜLAÇAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CANAN KARADUMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İngiliz dili eğitimi, yapay zekâ, ChatGPT, ikinci dilde yazma becerisi, öz-yeterlilik, motivasyon, keyif, English language education, artificial intelligence, ChatGPT, second language writing, self-efficacy, motivation, enjoyment
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Amaç: Çalışmanın amacı, Türkiye'de İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen İngilizce öğretmenliği, İngiliz dili edebiyatı ve mütercim- tercümanlık bölümleri lisans öğrencilerinin ikinci dilde yazma becerisinde ChatGPT kullanımının yazma öz-yeterliliği, motivasyon ve keyif alma arasındaki ilişkiyi ve birbirleri üzerindeki etkisini ortaya çıkarmaktır. Yöntem: Bu araştırmada uygulanacak araştırma yöntemi nicel araştırma desenidir. Nicel ölçme araçlarından çevrim içi anket formu kullanılarak veriler toplanmış ve SPSS (27. Sürüm) programından faydalanılarak veri analizleri yapılmıştır. Bu çalışmada örnekleme yöntemi olarak kolayda örnekleme kullanılmıştır. Araştırmada yer alan katılımcılar Türkiye'de doğu illerdeki devlet üniversitelerinde eğitim gören lisans seviyesindeki toplam 455 öğrenciden oluşmaktadır. Bu katılımcılar; Erzurum Atatürk Üniversitesi İngilizce öğretmenliği ve mütercim-tercümanlık, Elâzığ Fırat Üniversitesi İngilizce öğretmenliği, Hakkâri Üniversitesi İngilizce öğretmenliği, Muş Alparslan Üniversitesi İngilizce öğretmenliği ve Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi İngilizce öğretmenliği ile İngiliz dili edebiyatı bölümünden öğrencilerdir. Verilerin normal dağılım göstermesinden hareketle betimleyici istatistiksel yöntemlere ek olarak değişkenler arasında anlamlı bir ilişki ve etki olup olmadığını test etmek adına parametrik testler uygulanmıştır. Bulgular: Çalışmanın bulgularından erkek katılımcıların yazma öz-yeterliliği düzeylerinin, kadın katılımcılardan istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu, yazma motivasyonu ve keyfi değişkenlerinde ise cinsiyete bağlı bir farklılık olmadığı gözlemlenmiştir. Yalnızca ChatGPT kullanım sıklığına göre gruplar arasında anlamlı bir farklılık bulunmuştur. ChatGPT kullanımı ile yazma öz-yeterliliği arasında orta düzeyde, pozitif ve anlamlı, ChatGPT kullanımı ile yazma öz-yeterliği arasında düşük düzeyde pozitif ve anlamlı, ChatGPT kullanımı ile yazma keyfi arasında ise istatistiksel olarak anlamlı olmayan bir ilişki tespit edilmiştir. Çalışmanın bulgularından öz-yeterlilik ile yazma motivasyonu ve öz-yeterlilik ile yazma keyfi arasında orta düzeyde ve pozitif yönlü anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Öz-yeterlilik değişkeni ChatGPT kullanımı üzerinde pozitif ve anlamlı bir yordayıcı iken, yazma motivasyonunun ChatGPT kullanımına etkisinin istatistiksel olarak anlamlı fakat sınırlı şekilde yordadığı, keyif düzeyinin ChatGPT kullanımına anlamlı bir etkisinin olmadığı ortaya çıkmıştır. Sonuçlar: Bu araştırma, dil öğreniminde duyuşsal faktörler ve pozitif psikolojik yapıların ve yazma sürecine yönelik bireysel faktörlerin nasıl bir etkileşim hâlinde olduğunu ortaya koymaktadır. ChatGPT gibi yapay zekâ destekli araçların etkili ve devamlı kullanımı, öğrencilerin yalnızca teknik değil, aynı zamanda duyuşsal gelişimlerini de desteklemektedir. Dil eğitiminde yapay zeka kullanımı ve duyuşsal faktörlerle ilişkisini açıklayarak çalışmanın kuramsal katkısını da destekleyici niteliktedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to examine the relationship between the use of ChatGPT and self-efficacy, motivation, and enjoyment in second language writing among undergraduate students studying in English Language Teaching, English Language and Literature, and Translation and Interpreting programs in Turkiye. It also seeks to reveal the impact of these variables on one another. Method: This study employs a quantitative research design. Data were collected through an online questionnaire, one of the quantitative data collection tools, and analyzed using SPSS (Version 27). The sampling method used in this research is convenience sampling. The participants consist of a total of 455 undergraduate students studying at public universities located in the eastern provinces of Turkiye. These participants are enrolled in the following departments: English Language Teaching and Translation and Interpreting at Atatürk University (Erzurum), English Language Teaching at Fırat University (Elazığ), English Language Teaching at Hakkari University, English Language Teaching at Muş Alparslan University, and both English Language Teaching and English Language and Literature at Van Yüzüncü Yıl University. Since the data were normally distributed, in addition to descriptive statistical methods, inferential statistical tests (parametric tests) were conducted to examine whether there were significant relationships or effects among the variables. Findings: The findings of the study indicated that male participants had significantly higher levels of writing self-efficacy compared to female participants. However, there were no statistically significant gender-based differences in writing motivation or writing enjoyment. A statistically significant difference was observed only among groups based on the frequency of ChatGPT use. A moderate, positive, and significant correlation was found between ChatGPT use and writing self-efficacy; a low, positive, and significant correlation was observed between ChatGPT use and writing motivation; however, the relationship between ChatGPT use and writing enjoyment was not statistically significant. Furthermore, moderate and positive correlations were found between self-efficacy and writing motivation, and between self-efficacy and writing enjoyment. Self-efficacy was found to be a positive and significant predictor of ChatGPT use, while writing motivation was a statistically significant but limited predictor. Writing enjoyment, on the other hand, did not significantly predict ChatGPT use. Conclusions: This study reveals how affective factors and positive psychological constructs interact with individual factors related to the writing process in language learning. The effective and sustained use of AI-supported tools such as ChatGPT contributes not only to learners' technical development but also to their affective growth. By shedding light on the relationship between artificial intelligence use and affective factors in language education, this study also offers theoretical contributions to the field.