Altı sigma ile bütünleşik faaliyet tabanlı maliyet sisteminin mermer sektöründe uygulanması
The implement of six sigma systems with integrated activity based cost system in marble sector
  1. Tez No: 263924
  2. Yazar: OSMAN AKIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DURMUŞ ACAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Altı Sigma, Maliyet, Faaliyet Tabanlı Maliyet, Mermer, Six Sigma, Cost, Activity Based Cost, Marble
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 296
Özet
Küreselleşme sürecinde zorlu rekabet koşullarında yer alan işletmelerin başarılı olabilmeleri için değişen şartlara ayak uydurarak sürekli iyileştirmeyi amaç edinmeleri gerekmektedir. Bu nedenle işletmeler süreçleri iyileştirerek, hataları minimize etmeyi amaçlayan ve böylece maliyetleri düşürmeye yardımcı olan altı sigma yaklaşımını kullanmaktadır. Çalışmamızın amacı, altı sigma sistemi ile belirlenen işletme süreçlerindeki hata maliyetlerinin çağdaş maliyet yönetim sistemlerinden birisi olan faaliyet tabanlı maliyet yönetimi ile ölçülerek, parasal tutarlarının ortaya konmasıdır.Çalışmanın birinci bölümünde, altı sigma sistemi hakkında literatür bilgisi verilmiştir.İkinci bölümde, FTM kavramı açıklanmış, gelişimi hakkında bilgi verilerek işleyiş süreçleri hakkında bilgi verilmiştir.Son bölümde ise altı sigma sistemi ile FTM yöntemi kullanılarak bir mermer sektörü işletmesinde uygulama yapılarak sonuçlar analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The enterprises in challenging competitive conditions in the process of globalization are required to obtain a continuous improvement purposes which is by adapting changing conditions to be successful. Therefore, enterprises use six sigma approach by improving business processes, aiming at minimizing errors and thus help to reduce costs. The aim of our study is to expose the monetary value of the costs of errors in system operations determined by six sigma approach by measuring it with activity-based cost management which is one of the contemporary cost management systems.In the first part of the study, information was given about the literature of the six sigma system.In the second section, the concept ?ABC? was explained and information was given about the processes by providing information about the development of it.In the last section, an application was done in marble sector and the results were analyzed by using ABC method with Six Sigma Approach.