Azerbaycan Anayasasında yürütme erki
Azerbaijan Constitution of the exutive force
  1. Tez No: 263997
  2. Yazar: ENES MEHMETOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERDAR NARİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Law, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Azerbaycan, Anayasa, Yürütme, Erk, Hükümet Sistemi, DevletBaskanı, Basbakan, Bakanlar Kurulu, Yerel Yürütme, Azerbaijan, the Constitution, Executive, Force, Government Systems, the State President, Prime Minister, the Council of Ministers, the Local Executive
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Yer altı ve yerüstü zenginliklerinden dolayı devamlı dikkatleri üzerineçeken ve uzun yıllar degisik devletlerin baskı ve sömürüsü altında yasammücadelesi veren Azerbaycan, bagımsızlıgını kazandıktan sonra degisikalanlarda birçok reformlar yapmıstır. Bunlardan en önemlilerinden bir taneside yeni bir anayasanın yapılmasıdır. Bagımsızlıga vurgu yapan, temel hak veözgürlüklerden uzun ve ayrıntılı bir sekilde bahseden bu AnayasaAzerbaycan'ın bagımsızlıgının temellerini güçlendirmektedir.Azerbaycan Anayasası ?Baskanlık? sisteminin özelliklerini tasımaktadır.Azerbaycan Anayasası erkler ayrılıgını anayasal bir kural haline getirmistir.Buna göre yasama yetkisi Azerbaycan Cumhuriyeti'nin Milli Meclisine,yürütme yetkisi Azerbaycan Cumhuriyeti'nin Devlet Baskanına aittir. Yargıyetkisi ise Azerbaycan Cumhuriyeti'nin mahkemelerince kullanılır.Azerbaycan yürütme sisteminde hatta denebilir ki, Anayasa sistemindeBaskan sistemin merkezinde yer almaktadır. Bunun en önemli göstergesi,Devlet Baskanlıgı makamının, Azerbaycan Anayasasının ?Devletin Esasları?baslıgını tasıyan II. Bölümünde düzenlenmis olmasıdır. Bu bölümde,?Azerbaycan Devletinin Bası? baslıgını tasıyan 8. madde Devlet Baskanlıgımakamını devletin temelleri arasında saymaktadır.
Özet (Çeviri)
Underground and above ground because of their constant attention andwealth for long years of oppression and exploitation under different states of lifewho struggle Azerbaijan gained its independence after many reforms made invarious fields. The most important one is to make a new constitution. Whichemphasizes independence, fundamental rights and freedoms mentioned in thislong and in detail the basics of the constitution strengthens the independence ofAzerbaijan.Constitution of Azerbaijan ?Presidential? system has the properties ofthe move.Constitutional separation of powers to the Constitution of Azerbaijanhas made it a rule. According to the National Assembly of the Republic ofAzerbaijan to the legislative power, executive power belongs to the President ofthe Republic of Azerbaijan. Judicial power is used by the courts of the Republicof Azerbaijan.Azerbaijan execution system, or even be said that the constitutionalsystem is located in the center of the head of the system. The most importantindicator of presidential authority, the Constitution of the Azerbaijan?Fundamentals of the State? which carries the title II. Department is organized.In this section, ?the head of the Azerbaijan State? Entitled 8 Article presidentialauthority of the state are among the foundations.