Kariyer geliştirme aracı olarak koçluk ve yönetim becerilerini geliştirmeye yönelik örnek koçluk uygulaması
Coaching as a tool of carieer development and an application about improving management skills
  1. Tez No: 264013
  2. Yazar: GÜLİZ DAMAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜLER TOZKOPARAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Coaching, coach, career, coaching period
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Rekabetin iş hayatının içinde yoğun olarak yaşanmakta olduğu günümüzde, başarıya odaklı bireysel ve örgütsel hedeflerin gerçekleştirilmesi de büyük önem kazanmaktadır. Bu dönemde yapılan çalışmaların tümü, bireyi geliştirmeye ve birey vasıtasıyla gelişmeye dayanan yaklaşımlar olup, koçluk yaklaşımı bu amacı gerçekleştirmede destek olan bir araç olarak kullanılmaktadır. Koçluk yaklaşımı, bireylerin gelişimi doğrultusunda, ihtiyaçlar değiştikçe meydana gelmiş olup, günümüzde önemli bir hizmet sektörü haline gelmeye başlamıştır. Bireylerin en ciddi sorunlarından biri olan kariyer konusunda hem işletmeler içerisinde hem de profesyonel koçluk firmaları vasıtasıyla çeşitli çalışmalar yürütülmektedir. Bireyin kişisel özellikleri, nitelikleri ve bireysel hedefleri doğrultusunda ve doğru yönlendirmeler sayesinde bireyin örgüte kazandırılması öngörülmektedir. Bireyden başlayarak örgüte ve en nihayetinde topluma ciddi katkılar sağlayan koçluk hizmetleri Türkiye`de de doğru algılanmaya başlanmış, özellikle kurumsal kimliğini yerleştirmiş ve başarısını her geçen gün daha da ileriye taşımak isteğinde olan örgütlerce çalışmalar başlatılmıştır. Yapılan tez çalışmasında konunun önemi ile birlikte bir örgüt içerisindeki gerçek etkinin ifade edilmesi amaçlanmaktadır.Anahtar kelimeler : Koç, koçluk, kariyer, koçluk süreci
Özet (Çeviri)
In today?s world where competition in the business world is intense, it is getting more and more important to realize personal and institutional aims. Nowadays, the efforts are towards improvements in personal capacities and approaches that depend on personal development. Thus, the coaching is a tool to achieve this goal. The development within the coaching approach itself is defined by the changing needs with the time and at the end coaching became an important service sector. On one of the most serious problems of individuals, namely the career, there are services offered within the companies or by professional coaching firms. Here, the aim is to gain the individual for the company considering his personal features, qualifications and aims. Coaching services, that benefit individuals and later on the community, have been appreciated in Turkey. They have been established in institutional form, which plan to carry this service forward. In this study, the aim is to stress the importance of this topic and its real influence in an institution.