Elif Şafak'ın romanlarında sosyal problemler üzerine bir inceleme
A study on social problems in Elif Safak's novels
  1. Tez No: 264161
  2. Yazar: GÜNEŞ YAVRI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FİKRET USLUCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Elif Şafak, roman, sosyal problem, Elif Şafak, novel, social problem
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzincan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 411
Özet
Türk toplumunda roman türünün ilk örnekleri, Tanzimat'ın ilk yıllarında sosyal hayata hizmet vermek amacı ile yazılmaya başlanmıştır. Romanın edebi bir tür olarak ülke sınırları içine girmesi, ilk olarak çevirilerle başlamış ve bunu yerli ürünler takip etmiştir.İnsan, sosyal bir varlıktır. Dolayısıyla onun davranışları, yaptıkları vs. sosyal birer olgu ve hadisedir. İnsan ve toplum hayatını konu edinen romanlar, bu nedenle sosyal bir nitelik taşır, hatta bu romanlar çoğu zaman sosyal hayatta meydana gelen bozuklukları ya da problemleri de ele alır.Çalışmamızda Elif Şafak'ın romanlarında tespit ettiğimiz sosyal problemleri inceledik. Son dönemin gözde ve adından sıkça söz ettiren yazarı Elif Şafak'ın Pinhan (1997), Şehrin Aynaları (1999), Mahrem (2000), Bit Palas (2002), Araf (2004), Beşpeşe (2005), Baba ve Piç (2006), Siyah Süt (2007) ve Aşk (2009) adlı romanları, inceleme kaynaklarımızı oluşturmuştur. Tespit ettiğimiz sosyal problemler Aile, Eğitim, Din, Ekonomi, Yabancılaşma ve Kimlik Bunalımı'dır. Çalışmamızda romanlardaki bu kronolojik sıra aynen uygulanmıştır.
Özet (Çeviri)
On Turkish society first examples of novel were writen in the first years of Tanzimat to serve on the social life. Novel was entered into the boundries of the country as a literature genre first in the form of translations then they were followed by new pieces of work.Humanbeings are social existences. Therefore, his behaviours, deeds and practises are all a social fact and incident. The novels which deal with human beings and their behaviours have therefore socail qualities. Even these novel sometimes deal with the hardships that come into being within the social life.In our study, we examined the social problems that we could detect. Recent times? famous and remarkable writer Elif Şafak?s novels Pinhan, Şehrin Aynaları, Mahrem, Bit Palas, Araf, Beşpeşe, Baba ve Piç, Siyah Süt and Aşk constitute the sources for our study. Social problems that we detected are Family, Education, Religion, Economy, Alienation and Personality Crisis. During the study, the chronological order in the novels are applied exactly the same.