Refleksif sosyolojide yapı eylem etkileşimine yönelik bir örnek olay araştırması
Structure-action relationship intended for a case study in reflexive sociology
  1. Tez No: 264186
  2. Yazar: ONUR UCA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YAŞAR ERJEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Refleksivite, Agency, Yapı, Eylem, Refleksif Sosyoloji, Eyleyen, Reflexivity, Agency, Structure, Deed, Reflexive Sociology, Agent
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Bölümü
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Bu araştırma, refleksif sosyoloji kuramı çerçevesinde yapı ve eylem etkileşimini incelemektedir. Refleksif sosyoloji açısından gözlemlenebilir koşullarda yapı-eylem etkileşiminin farklı boyutlarını ve süreçlerini eyleyenlerin nasıl anlamlandırdığını bulmak bu araştırmanın temel amacını oluşturmaktadır.Bu nedenle araştırmanın ilk bölümü olan kuramsal çerçevede, klasik sosyal teorinin yapı ve eylem kuramları ele alındı. Bu kuramların refleksiviteye katkısı belirtilerek, refleksif sosyoloji kuramı tanımlandı. Bu tanımlamanın ardından refleksif sosyolojinin sosyal teoriler ile ilişkisi ele alındı. Bu çerçevede refleksif sosyolojinin kuramsal araka planında yer alan yapısalcılık, yapısal işlevselcilik, Neo-Marksizm ve eylem merkezli teoriler ile refleksivitenin ilişkisi kuruldu. Kuramsal kısmın son bölümünde ise refleksif sosyolojinin başlıca temsilcilerinden Anthony Giddens, Pierre Bourdieu, Ulrick Beck ve Margret Archer'ın refleksif sosyoloji kuramları anlatıldı.Belirtilen kuramsal çerçeveden sonra araştırmanın yöntemi açıklanmıştır. Araştırmanın kuramsal çerçevesi ışığında araştırmanın problemini somut olarak cevaplamak için bir örnek olay araştırılması gerçekleştirildi. Örnek olay araştırması Mersin Üniversitesi Sağlık ve Araştırma hastanesinde doktor ve hastalar ile görüşmeler yaparak gerçekleştirildi. Bu kapsamda iki profesör, iki doçent, iki yardımcı doçent, iki asistan doktor ve hastanede yatan dört kadın, dört erkek hasta ile görüşüldü. Görüşmelerden elde edilen veriler kuramsal çerçeve kapsamında değerlendirildi. Araştırmanın sonuç kısmında ise doktorların, hastaların görüşleri ve araştırmacının gözlemleri karşılaştırılarak değerlendirildi.
Özet (Çeviri)
Investigating the relationship between structure and action under the framework of reflexive sociology, this study primarily aims to find out how agents understand different aspects of the structure-action relationship in sociologically observable situations.The first chapter lays out the theoretical basis of the study. On the one hand, it discusses theories of action and structure in classical sociology and defines reflexive sociology by focusing on their contribution to the concept of reflexivity. On the other hand, it focuses on the link between reflexive sociology and social theories by discussing the relationship between reflexive sociology and theories such as structuralism, structuralist functionalism, neo-marksizm, and action-based theories. Finally, the chapter ends with explaining the theories of main proponents of reflexive sociology such as Anthony Giddens, Pierre Bourdieu, Ulrich Beck and Margret Archer.The study goes on by explaining the methodology that is followed. In order to provide a reliable answer to the main problem of the study under the theoretical framework followed, a sample event research is carried out in Mersin University Health and Research Hospital. During the research, two professors, two associate professors, two assistant professors, two interns and four male and four female patients have been interviewed. Findings of the interviews have been analyzed under the theoretical framework of the study. Finally, observations of the researcher and views of the doctors and the patients have been compared.