Asaf Hâlet Çelebi şiirlerinde ara konumda fantastik
The liminal fantastic in the poetry of Asaf Hâlet Çelebi
- Tez No: 264208
- Danışmanlar: PROF. DR. TALÂT SAİT HALMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Asaf Hâlet Çelebi, fantastik, mücerret, dönüsüm, yeni dünya, yıkım, belirsizlik, fantastic, abstraction, transformation, new world, destruction, uncertainty
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Siirlerini yazdıgı dönemde hiçbir akıma dâhil olmayıp ?sıradısı? ya da ?garip?unvanını almıs olan Asaf Hâlet Çelebi, günümüzde de bu niteligi ile anılır.Siirlerinde farklı bir üslubun ve sıradısı olanın izleri bulunan Asaf Hâlet Çelebi, bufarklılıgı yüzünden döneminde kimi zaman elestirilir ve çogunlukla da anlasılmaz.Asaf Hâlet Çelebi'ye yönelik incelemeler genel olarak siirinde kullandıgı mistikunsurlar üzerinde yogunlasır. Asaf Hâlet Çelebi'nin slam mistisizmi ve Dogukültürlerinden aldıgı unsurlar, siirlerinde rastlanan eski medeniyetlere ait ifadeler,farklı dil öbeklerine siirlerinde yer vermesi, degisik metinlere yaptıgı göndermeleronunla ilgili yapılan arastırmalarda esas konular olarak karsımıza çıkar. Son yıllardaAsaf Hâlet Çelebi ile ilgili yapılan çalısmalarda ise siirlerinde masal unsurlarınısıkça kullandıgı belirtilmesine ragmen bu konuda derinlemesine bir incelemeyapılmamıs, sadece siirlerinde masal dünyasından motifler oldugu söylenipgeçilmistir. Bu çalısmada ise Asaf Hâlet Çelebi siirinin fantastik ile iliskisisorgulanacaktır. Çelebi poetikasının temelini olusturan ?mücerret? kavramı, bukavramın Çelebi siirlerinin genel izlegi olan ?ara konum?a etkisi ve bunlarınsonucunda Asaf Hâlet'in siirlerinde ortaya çıkan yahut çok yaklasılan fantastikincelenecektir.
Özet (Çeviri)
Asaf Hâlet Çelebi, not being involved in any poetic movement, wasconsidered to be ?odd? or ?extraordinary? in his time, and is still widely seen assuch today. Due to the difference and peculiarity of his poetry, he was widelycriticized and little appreciated. Studies of Asaf Hâlet Çelebi have mostlyconcentrated on the mystic elements used in his poetry. Elements that have beenparticularly focused upon have been the elements he acquired from Eastern cultureand Islamic mysticism, the expressions from older civilizations that are commonlyseen in his poetry, his direct use of phrases in diverse languages, and his allusionsand references to a multiplicity of different texts. More recent studies of Asaf HâletÇelebi have pointed out his frequent use of fable, yet have done no more than pointout his use of fable motifs and move on; no extensive research on the subject hasbeen done thus far. In this study, however, it is the relationship between Asaf HâletÇelebi?s poetry and the fantastic that will be examined. ?Abstraction?, the guidingprinciple of Çelebi?s poetry, will be examined in terms of its effect on ?liminality?.Ultimately, it is the fantastic which emerges from or is approached in Çelebi?spoetry that is examined.