İstanbul Belediye Konservatuvarı'nın Türk halk müziği çalışmaları
Turkish folk music works of İstanbul Metropolitan Municipality Conservatory
- Tez No: 264234
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. PINAR SOMAKÇI, ÖĞR. GÖR. YÜCEL PAŞMAKÇI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Darülelhan, Derlemeler, Konservatuvar, Musiki, İcraHeyeti, Darülelhan, Compilation, Conservatorty, Music, Official Performance Orchestra
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Müziği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu çalışmada İstanbul Belediye Konservatuvarı'nın Türk Halk Müziği Çalışmaları incelenmiştir. Bu çalışmanın amacı, Konservatuvarın, Darülelhan'dan, İÜ Devlet Konservatuvarı'na uzanan süreçte; Türk müzik tarihi içindeki yeri ve önemini, ulusal müzik kültürümüze sağladığı sosyo-kültürel ve müzikal kazançlarını, dünya müzik literatürüne kazandırdıklarını örnekleriyle tespit etmeye çalışmaktır.Bu çalışmada içerik olarak; Konservatuvarın, Darülelhan adıyla kurulduğu ilk yıllardan, İÜ Devlet Konservatuvarı'na uzanan süreçte; kuruluşu; Türk Halk Müziği çalışmalarının tarihçesi; ?Folklor Tatbikat Topluluğu?nun kuruluşu ve çalışmaları; THM İcra Heyeti'nin yurtiçi-yurtdışı konserleri ve repertuarlarından örnekler; İÜ Devlet Konservatuvarı THM Topluluğu'nun İzahlı Radyo Programları; İcra Heyeti şef ve şef yardımcılarının özgeçmişleri incelenmiş, İcra Heyeti'nde görev almış sanatçılarla görüşmeler yapılmış, repertuar çalışmaları incelenmiş ve önemi vurgulanmıştır. Bunun yanı sıra Konservatuvarın yapmış olduğu kitap yayınları, plâklar, eğitim-öğretim hizmetleri araştırılmıştır. Bu çalışma sırasında, konu ile ilgili kaynak tarama yöntemi, kişisel görüşme ve röportaj yöntemleri kullanılmış ve konservatuvar İcra Heyeti'nde görev almış 8 sanatçı ile yapılan görüşmelerde kendilerine İstanbul Belediye Konservatuvarı bünyesindeki THM İcra Heyeti'nin çalışmaları ile ilgili sorular sorulmuş (sorular hazırlanmış) ve çalışmaya dâhil edilmiştir.Bu çalışma sonucunda; İstanbul Belediye Konservatuvarı'nın, halk müziği adına yapılan tüm çalışmaları ortaya konmuş, yapılan çalışmaların gelecek nesil için önemli bir kaynak teşkil ettiği ve kurum bünyesinde bulunan, yok olmakla karşı karşıya kalan THM İcra Heyeti'nin yaşatılması gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, Turkish Folk Music (TFM) works of İstanbul Metropolitan Municipality Conservatory have been studied. The purpose of the study is to identify the significance of the conservatory in Turkish music history and the socio-cultural and musical benefits it has provided both for our national musical culture and world music literature from the early beginnings as Darülelhan to İstanbul University State Conservatory.In terms of content, this study includes information on establishment of the conservatory as Darüelhan, a historical account of Turkish Folk Music works, the foundation and works of Folklor Tatbikat Topluluğu, samples from concerts in the country and abroad and repertoire of TFM Official Performance Orchestra, Explanatory Radio Programs of İstanbul University State Conservatory TFM Ensemble; resumes of chief conductors and assistant chief conductors of Official Performance Orchestra and finally interviews with performers who have performed in Official Performance Orchestra and a study of their repertoire works. Also, as a part of this study, published books, recording and training services of the Conservatory have been studied. Literature has been reviewed and personal interviews with eight members of the Conservatory Official Performance Orchestra have been made.This study compiles all the Turkish Folk Music works of İstanbul Metropolitan Municipality. Therefore, it is an invaluable source for future generations. The study also reveals that attempts should be made to revive TFM Official Performance Orchestra, which is in danger of extinction.