Mozart'ın 'Le Nozze Di Figaro' ve 'Die Entführung Aus Dem Serail' operalarındaki kadın karakterlerin ses ve rol bakımından incelenmesi
The rewiew of the women characters in the terms of their voices and roles in the operas 'Le Nozze Di Figaro' and 'Die Entführung Aus Dem Serail' by Mozart
- Tez No: 264235
- Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. NİLGÜN ONAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Sahne ve Görüntü Sanatları, Music, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Mozart, Opera, Klasik Dönem Opera Buffa, Singspiel, Deha, Türk Müziği, Mozart, Opera, Classical Period Opera Buffa, Singspiel, Genius, Turkish Music
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Müziği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 171
Özet
Klasik Dönem denildiğinde, hemen hemen tüm dünyanın aklına ilk gelen isim ünlü besteci Wolfgang Amadeus Mozart'tır. Mozart'ın kısacık hayatına birçok eser sığdırmış olması dehasının en önemli göstergelerinden biridir. Besteci, bestelediği birçok opera eseriyle de sanatını günümüze taşımıştır. Opera sanatındaki başarısının en önemli nedenlerinden biri, seçtiği libretto yazarlarının yeteneği ve Mozart'ın ölümsüz müziğinin birleşerek, evrensel bir söz ? müzik bütünlüğü oluşturmuş olmasıdır.Tez çalışması kapsamında Mozart'ın hayatı ve eserleri, libretto yazarlarının hayatları, yaşadığı dönem hakkında bilgiler ve müzik anlayışı, Mozart'ın kısaca sanatı hakkında veriler toplanıp yazılmıştır. Besteci çeşitli türlerde operalar bestelemiş, bunlardan konu alınan iki operadan ?Die Entführung aus Dem Serail?in türü olan singspiel (şarkılı oyun), bestelenen ilk Almanca opera olması ve Osmanlı Sarayı, Türk mehter müziğinden etkilenmesi ve bu yönde kullandığı vurmalı sazlar nedeniyle, ?Le Nozze di Figaro?nun türü olan Opera Buffa (komik opera), soylu ? uşak arası sınıf farklılıklarını konu alan komik karakter ve durumlardan oluşan, en önemli örneklerden biri olması bakımından ele alınmıştır.Bu çalışma Mozart'ın opera sanatına olan katkısının vurgulanması ve daha önce ele alınmamış bir yön olan, zıt kadın karakterlerin sınıf farklılıklarının müzik ve rol olarak operalara yansımalarının irdelenmesi açısından önem taşır.
Özet (Çeviri)
The first name coming to a mind of almost everyone in the world about the Classical Period is Wolfgang Amadeus Mozart. Mozart?s producing may works in his short life is one the most important indicators of his genius. The Composer brought his art to our age through many operas composed by him. One of the most important reasons lying under his great success in opera is the combination of the words and music through the talented libretto writers selected by him and his immortal music.Within the scope of this study, data was collected on the life and works of Mozart, lives of the libretto writers along with the information on his period and music understanding, meaning the art of Mozart. The Composer composed operas in various types, two samples were selected among his operas: the first one is ?Die Entführung aus Dem Serail?, it is the first opera in German and reflects the inspirations from Ottoman Palace and Turkish Military Band which may be seen in the use of percussion instruments in the work; and the other is ?Le Nozze di Figaro?, it is an Opera Buffa (comic opera), consisting of comic characters and circumstances dealing with the class differences between the noble and servant classes.This paper is of importance since it emphasizes the contributions of Mozart to the Opera art, and his reflection of negative women characters and class differences to music and operas as a unique characteristic of him rarely emphasized before.