İkinci yeni'de düzyazı şiir
In the second new prose poem
  1. Tez No: 264264
  2. Yazar: NAZLI ESER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. A. CÜNEYT ISSI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: İkinci Yeni, düzyazı şiir, dil, biçim, anlam
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Yüksek lisans tezi olarak hazırladığımız bu çalışma Cumhuriyet dönemi edebî akımlarından biri olan İkinci Yeni'nin düzyazı şiirlerinin incelenmesine dayanır. İkinci Yeni şairlerinin düzyazı şiirleri ile Batı ve Türk edebiyatında türe öncülük eden verimler arasındaki ilişkiler değerlendirilmiş ve İkinci Yeni düzyazı şiirine kaynaklık edenin daha çok Batı edebiyatı verimleri olduğu sonucuna ulaşılmıştır. İkinci Yeni edebiyatının ortaya çıkmasına dönemin toplumsal, siyasal şartları ve Batı edebiyatı etkisi yanına daha önceki edebiyat anlayışlarının zamanlarını doldurması da eklenmelidir. Bu ?İkinci Yeni? edebiyat yeni anlam, yeni dil ve dolayısıyla yeni anlam ve dilin getirdiği yeni bir biçimle doğmuştur. Düzyazı şiiri de bu biçimlerden biri kabul etmek mümkündür.
Özet (Çeviri)
This study conducted as a Master of Arts thesis aims to analyse the ?prose poems? in the period of ?İkinci Yeni? (The Second New), one of the literary movements in ?Republican Era? in Turkish Literature. Those are the correlations between the prose poems by the poets of ?İkinci Yeni? movement and the preleading works of Western and Turkish Literatures evaluated; moreover, it was concluded that the prose poems of ?İkinci Yeni? movement takes its source from the works of Western Literature. In addition to social and political conditions of the era and the influence of the Western Literature, it should also be considered as one of the reasons that this was the era when the olden literal perceptions faded, which led the emergence of ?İkinci Yeni? (The Second New) movement. ?İkinci Yeni? literature was born with a new meaning, a new language, and a new form that originated from the language itself. It is also possible to accept the Prose Poem as one of these forms.Key Words : ?İkinci Yeni?, prose poem, language, form, meaning.