Muğla ilinde küçük ve orta büyüklükteki işletmelerde kurumsal kaynak planlama (ERP) yazılımlarının kullanım düzeyi ve verimliliğinin araştırılması
An analysis on enterprise resource planning software level of use and efficiency on small and mid-size enterprises in Muğla
  1. Tez No: 264266
  2. Yazar: BURAK YEŞİLDAĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDOĞAN GAVCAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: ERP, KOBİ, ERP Yazılımı Seçimi, ERP Yazılımı Uygulaması, ERP, SME, ERP Software Selection, ERP Software Implementation
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
Günümüzde işletmelerin varlıklarını sürdürebilmeleri; piyasa koşullarındaki değişimlere karşı yüksek tepki hızı ve uyum yeteneği kazanarak, pazara uygun nitelikte geliştirdikleri ürün ve hizmetlerini makul fiyatlara sunabilmelerine bağlıdır. Bu yönde ihtiyaç duyulan isabetli öngörü, doğru karar alma, verimlilik kavramlarını en yüksek seviyede gerçekleştirebilmek için, işletmeler iş süreçlerini sorgulayarak iyileştirmeye çalışmaktadır. Bu anlamda en güncel çözüm yazılım teknolojisinin son ürünü Kurumsal Kaynak Planlama (ERP) yazılımlarıdır. ERP yazılımı paketleri standart bağımsız yazılımlardan farklı olarak; işletmelerdeki her departmana özel etkinliği kanıtlanmış iş süreçlerini bir yazılım ara yüzü ile sunarken, bu departmanların, var ise farklı bölgelerdeki şubelerinin ve tedarik zincirine dahil olan diğer işletmelerin entegrasyonunu sağlamaktadır.Uzun süre bu kavramların dışında kalan KOBİ (Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler)'ler, küreselliğin etkisiyle ticaretin geldiği boyutta artık yerelliğin sağladığı avantajları kaybetmeye başlamışlardır. Öte yandan ERP yazılımları geliştiren firmaların artması ve büyük ölçekli işletme pazarının doyuma ulaşması, yazılım firmalarının hedeflerini bu işletmelere yöneltmesini sağlamıştır. Ancak yazılımdan beklenilen başarının alınabilmesi için seçim aşamasından başlayarak, uygulama aşaması ve sonrasına kadar uzanan süreçte doğru adımların atılması gerekmektedir. Zira yanlış uygulamaların işletmeye vereceği zararlar çok büyük boyutlara ulaşmaktadır.Bu çerçevede ele alınan çalışmada, konu önce teorik olarak açıklanmış, ardından alan araştırması için Muğla ilindeki KOBİ'lerden seçilen örneklemde anket uygulanmıştır. Çalışmanın teorik kısmında ERP yazılımları ve KOBİ'ler hakkında genel bilgi verilerek aralarındaki ilişkiler incelenmiş, doğru yazılım seçimi ve uygulamasıyla ilgili açıklama ve önerilere yer verilmiştir. Uygulama bölümünde ise yapılan anket çalışmasının sonuçları paylaşılmış ve istatistiksel analiz yöntemleri ile değerlendirmesi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Nowadays, durability of the enterprises are strongly dependent on their rate of response and ability of accommodation to evolution of the market and simultaneously supplying suitable product or service at reasonable prices. Hence, enterprises are examining their processes for improvement to achieve the needed concepts of well directed foresight, accurate decision making and efficiency at highest level. In this sense, the best contemporary solution is Enterprise Resource Planning (ERP) software that is the latest product of software technology. The mentioned software, differing from standard independent software packages, provides efficiency proven business processes specifically for each department, concurrently with integrating these departments, other branches of the enterprise at any location if available and all the stakeholders in the supply chain.The SMEs (Small and Mid-Size Enterprises) which were apart from these concepts for many years, are proceeding to lose their advantage of locality at today?s trade market by the effects of globalization. On the other hand, by software companies growing in number and saturation of the large scaled market, they set focus on SMEs. However, for gaining the expected success from the software, steps should be taken correctly starting from selection process to implementation and post implementation stage. Yet, any improper implementation may immensely cause damages.In this study related to the framework, subject is firstly explained theoretically, and then for the field work, a survey is applied to a selected sample of SMEs in Muğla. In the theoretical section of the study, general information is given about ERP software and SMEs examining relationship among each other, and some description and advice is shared about software selection and implementation phases.