Kredi riski analizi ve Garanti Bankası A.Ş. örneği
Kredit risk analysis: An example of Garanti Bankası A.Ş.
  1. Tez No: 264304
  2. Yazar: YUSUF AYYILDIZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EMİN UZUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Basel II, Kredi, Kredi Riski Derecelendirme, Basel II, Kredit, Kredit Risk, Rating
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Ülke ekonomilerinin önemli bir kısmını bankacılık sektörü oluşturmaktadır. Bu nedenle bankacılık sektöründeki başarı ve gelişmeler iktisadi gelişmeyi doğrudan etkilemektedirÜlkemizde son 1990'lı yıllardan günümüze kadar finansal piyasalarda yaşanan gelişmelerin kazandırdığı tecrübeler bankacılıkta özerk bir düzenleme ve denetleme otoritesine olan ihtiyaç, sermaye yeterliliği ve risk yönetimi gibi hususların teoride olduğu kadar pratik açıdan da ne derece önemli olduğunu gözler önüne sermiştir. Risk ve risk yönetimi olgusunun bütün taraflarca doğru bir şekilde anlaşılması ve ciddiyetle ele alınması risk yönetiminin istenen sonucu vermesi açısından bir zorunluluktur.Küreselleşen dünyada bankaların karşılaştığı en büyük risk kredi riskidir. Kredi riski en basit tanımıyla, banka müşterilerinin taahhütlerini yerine getirmemeleri, yani borçlarını ödeme konusunda yükümlülüklerini yerine getirememe olasılığıdır. Kredi riskini iyi yönetebilen bankalar bu süreci iyi bir şekilde tanımlayarak gereken önlemleri alan bankalardır. Bu önlemleri almalarında en büyük yol göstericileri ise BASEL kriterleridir.Basel Kriterlerinin temel amacı, bankaların maruz kaldıkları riske karşı tahsis edecekleri sermayenin riske göre ayarlanması ve etkin bir risk yönetimidir.Bankalar kredi kullandırma aşamasında değerliliği yüksek olan müşterilerine kredi vererek kredilerden kaynaklanan risklerini en aza indirme çabası içerisindedirler. Bunun için derecelendirme sistemleri kurarlar veya bu konuda uzman kuruluşlardan yardım alırlar. Riskleri en aza indirmenin en kolay yolu ise bu süreci en iyi şekilde tanımlamak başlangıç aşamasında, muhtemel riskleri bertaraf etmektir.Bu amaçlar çerçevesinde bu araştırma dört bölümden oluşmaktadır;İlk bölümde BASEL I ve BASEL II'nin genel olarak tanımı, ortaya çıkış süreci ve gelişmesi, BASEL II'nin BASEL I'den farkları, BASEL II'nin yapısal blokları ve risk yönetimi adı altında, bankacılıkta risk ve risk kavramı, risk yönetiminin amacı, önemi, süreci ve yapısı anlatılacak, bankacılık sektöründe bankaların karşılaştıkları risk türleri ile ilgili bilgiler verilecektir.İkinci bölümde, kredinin tanımı, unsurları, fonksiyonları, türleri, kredilendirme süreci ve kredilerin sorunlu hale gelme nedenlerinden bahsedilecektir.Üçüncü bölümde kredi riski ve kredi riski yönetiminden, amaçları ve temel ilkelerinden bahsedilecektir. Kredi riski ölçümünde kullanılan derecelendirme kavramı detaylı bir şekilde anlatılacaktır.Son bölüm olan dördüncü bölümde ise bilânço ve gelir tablosu yardımlarıyla Garanti Bankası'nın kredi risk değişimleri incelenecektir.
Özet (Çeviri)
A great deal of the country economies is constitued by the banking sector. Therefore, , the achivements and developments in the banking sector directly affect the economic development.In our country, the experiences gained by the improvements in the financial markets, during the 1990?s has indicated that an independent regulatory and to the supervisory authority in banking sector and importance of capital adequacy and risk management. That the terms `Risk? and `Risk Management? must be understood correctly by all connected parties and handled earnestly for getting the desired result from the risk management.In a globalizing world, the greatest risk that the banks confront is the `Credit Risk?. The banks taking the necessary precautions by defining the process of Credit Risk can truly only manage and cope with risks. In this process BASEL Criterias are important guidence.According to the Basel Criterias the capital that the banks employ adjusted against the risk exposure for effective risk management.In the process of granting credits, the banks give high priority to prime customers so that to minimize the risks caused loan exposure. So the banks establish rating systems or get expert service in this field. the best way to cope with risks is to define a very good loan giving system and eliminate the possible risk at he beginning.The researh consist of four parts in the framework of these objectives.In the first part of the research, a general description of Basel I and Basel II will be given. In addition, the preparation and development processes will be defined and the differences between these two terms will be explained. Furthermore, the definition of risk and banking see for risks, importance of risk management, the risk types will be handled.In the second part; definition, elements, functions, types, procedures of a loan will be defined and the problem credits shall be handled .In the third part, the credit risk and the management of credit risk, its objectives and basic principles will be mentioned. The concept of rating used in the measurement of `Credit Risk? will also be handled in detail.In the forth and the last part, the `Credit Risk? exposure of `Garanti Bank? will be examined by the help of the `Financial Account? and `Income? tables.