Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının not duyuruları ile pay senedi getirileri arasındaki ilişki: Bankacılık sektörü örneği
The relationship between grade announcements of international credit rating institutions and share returns: Banking sector example
- Tez No: 737966
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERKAN ALSU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Credit, Rating, İnvestment, Financial
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Kredi derecelendirme kuruluşları tarafından duyurulan kredi notları hem sermaye piyasası hem de pay senedi piyasasını doğrudan etkilemektedir. Yatırımcılar yatırım kararı alırken kredi derecelendirme kuruluşlarının tarafsız ve bağımsız olarak adil bir şekilde gerçekleştirdiği analizler sonucunda belirlediği kredi notlarına büyük bir önem vermektedir. Çünkü kredi derecelendirme sürecinde derecelendirilen kuruluşun finansal yapısı bütün yönleriyle ele alınmaktadır. Bunun sonucunda da kredi riski belirlenmekte ve ilgili kuruluşun finansal istikrara sahip olup olmadığı anlaşılabilmektedir. Kredi derecelendirme faaliyeti yürüten kuruluşlar arasında üç tanesi piyasanın %80'inden fazlasına hâkimdir. Bunlar Moody's, Standard&Poors ve Fitch Ratings'dir. Bu kuruluşlara getirilen temel eleştiri kredi derecelendirme faaliyetlerini gerçekleştirirken kullandıkları metadoloji hakkında herhangi bir bilgi paylaşmamalarıdır. Söz konusu kredi derecelendirme kuruluşları özellikle finansal kriz dönemlerinde yoğun eleştirilere maruz kalmıştır. Ancak hâlen birçok yatırımcının yatırım kararı alırken esas aldığı temel faktör bu üç kuruluşun kamuoyuna duyurduğu kredi notlarıdır. Pay senetleri işletmelerde ortaklığı temsil etmektedir. İşletmenin kâr elde etmesi durumunda bu kâr pay senedi sahiplerine dağıtılmaktadır. Pay senetleri, oluşan ekonomik refahın geniş halk kitleleriyle paylaşılmasını sağlamaktadır. Pay senedinin değerini etkileyen mikro ekonomik ve makro ekonomik birçok etken bulunmaktadır. Bu çalışmada ise uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının duyurduğu kredi notlarının pay senedinin değeri üzerindeki etkisi incelenmektedir. Bu etki bankacılık sektörü özelinde ele alınmaktadır. Çalışmanın kapsamı 4 özel (Akbank, Garanti Bankası, Yapı ve Kredi Bankası, İş bankası) ve 2 kamu bankası (Vakıfbank ve Halk Bankası) olmak üzere toplam 6 bankadan oluşmaktadır. Çalışmada üç büyük uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu olan Standard&Poor's, Moody's ve Fitch'in 2014-2019 yılları arasında Türkiye için duyurduğu notların yukarıdaki bankalara ait pay senetlerinin değeri üzerindeki etkisi olay çalışması yöntemiyle analiz edilmiştir. S&P'nin Türkiye'nin kredi notunu BB+ olarak açıkladığı 06.05.2016 tarih sonrasında Halkbank ve Vakıfbank hariç tüm şirketlerin negatif anormal getiriye sahip olduğu, Moody's'in Türkiye'nin kredi notunu Baa3 olarak açıkladığı 18.07.2016 tarih sonrasında Halkbank ve Vakıfbank hariç tüm şirketlerin pozitif anormal getiriye sahip olduğu, Fitch'in Türkiye'nin kredi notunu BBB- olarak açıkladığı 18.08.2016 tarih sonrasında Yapı Kredi, Halkbank ve Vakıfbank hariç tüm şirketlerin pozitif anormal getiriye sahip olduğu ve Moody's'in Türkiye'nin kredi notunu Ba1 olarak açıkladığı 23.09.2016 tarih sonrasında tüm şirketlerin pozitif anormal getiriye sahip olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The credit ratings announced by the credit rating agencies directly affect both the capital market and the stock market. While making investment decisions, investors attach great importance to the credit ratings determined by the credit rating agencies as a result of the analyzes they carry out in an impartial and independent manner. Because, in the credit rating process, the financial structure of the rated institution is handled in all its aspects. As a result, credit risk is determined and it can be understood whether the relevant institution has financial stability. Among the institutions that carry out credit rating activities, three of them dominate more than 80% of the market. These are Moody's, Standard & Poors and Fitch Ratings. The main criticism brought to these institutions is that they do not share any information about the methodology they use while performing their credit rating activities. These credit rating agencies have been subjected to intense criticism especially during the financial crisis periods. However, the main factor that many investors take as a basis when making investment decisions is the credit ratings announced to the public by these three institutions. Shares represent partnerships in businesses. If the business makes a profit, this profit is distributed to the shareholders. Share certificates ensure that the resulting economic prosperity is shared with large masses of people. There are many micro economic and macro economic factors that affect the value of the stock. In this study, the effect of credit ratings announced by international credit rating agencies on the value of the stock is examined. This effect is handled specifically in the banking sector. The scope of the study consists of a total of 6 banks, 4 of which are private (Akbank, Garanti Bank, Yapı ve Kredi Bankası, İşbank) and 2 public banks (Vakıfbank and Halk Bank). In the study, the effect of the ratings announced for Turkey between 2014-2019 by the three major international credit rating agencies, Standard & Poor's, Moody's and Fitch, on the value of the stocks of the above banks is analyzed using the event study method. After 06.05.2016, when S&P announced Turkey's credit rating as BB+, all companies except Halkbank and Vakıfbank had negative abnormal returns, and after 18.07.2016, when Moody's announced Turkey's credit rating as Baa3, all companies except Halkbank and Vakıfbank. After 18.08.2016, when Fitch announced Turkey's credit rating as BBB-, all companies except Yapı Kredi, Halkbank and Vakıfbank had positive abnormal returns and Moody's declared Turkey's credit rating as Ba1 at after 23.09.2016, it is seen that all companies have positive abnormal returns.