Sinekli Bakkal romanının cümle türlerinin incelenmesi
Examination of sentence types of novel Sinekli Bakkal
  1. Tez No: 264316
  2. Yazar: HALİDE ÜNSAL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OSMAN UYANIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Cümle türleri, Türkçe öğretimi, Halide Edip Adıvar, Sentence Types, Turkish Teaching, Halide Edip Adıvar
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
  12. Bilim Dalı: Türkçe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Kurallarının doğru ve açık biçimde tanımlanmasının, dilimizin doğru ve etkili şekilde öğretilmesinde önemli rolü vardır. Dil kurallarını içeren dil bilgisinin sağlam olması dilin gelecekteki etkililiğini artırarak toplumun gelişmesini sağlar. Dil bilgisine hâkim şair ve yazarlarımız, verdikleri eserlerle dil bilgisi öğretimine kaynaklık etmektedirler. Dile hâkim şair ve yazarların eserlerinin incelenmesi dil bilgisi öğretimine büyük katkılar sağlayacaktır. Bu bağlamda tezimizde Halide Edip Adıvar'ın Sinekli Bakkal romanını inceledik.Tezimizde Halide Edip Adıvar'ın hayatı, sanatı ve eserleri üzerinde durulduktan sonra çeşitli kaynaklardan yararlanılarak cümle türlerinin sınıflamasına geçilmiş, bu sınıflamalara eserimizden örnekler verilmiştir. Cümle türlerinin çok çeşitli sınıflamaları arasından Leyla Karahan'ın görüşleri cümle türleri tasnifimize esas kaynak teşkil etmiştir. İkinci kısımda cümle tahlilleri verilmiştir. Ek başlığında cümle türleri etkinlikleri yer almıştır.
Özet (Çeviri)
Correct and clear definition of rules has an important role to teach our language accurately and efficiently. Firmness of the grammar including language rules provides development of society by increasing efficiency of language in future. Our some poets and authors having command of grammar have been the sources for grammar teaching with their works. Examination of the works of poets and authors having command of language shall provide great contributions in grammar teaching. In this connection, we have examined ?Sinekli Bakkal? (Grocer with fly) novel of Halide Edip Adıvar in our thesis.In our thesis, after discussing the life, art and works of Halide Edip Adıvar, various sources were examined, classification of sentence types was passed and examples from our works were provided for these classifications. Opinions of Leyla Karahan constitute a basic source for our sentence types among a great variety of classifications. In the second part, sentence analyses were provided. In the supplementary title, efficiency of sentence types took place.