Mecmuatül Eşar(inceleme metin)
Mecmuatül Eşar(inceleme metin)
- Tez No: 264626
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YASEMİN ERTEK MORKOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Şiir mecmuası, gazel, divan şiiri, Poetry magazine, gazel, divan poetry
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 210
Özet
Şiir mecmuaları edebiyat tarihimizin aydınlatılması, oluşturulduğu döneminedebi zevkinin açığa çıkarılması, farklı dönemlerde rağbet gören şairler ile bu şairlerinşiir söyleyişlerinin, vezin kafiye ve redif tercihlerinin tespiti açısından önemli bir yeresahiptir. Ayrıca şiir mecmuaları divanları olmayan şairlerin şiirlerini derleyip toplamasıve divan sahibi şairlerin de divanlarına alınmamış şiirlerini barındırmasıyla dikkatçekici birer kültür hazinesi konumundadır.Türk edebiyatında ilk şiir mecmuası örneği XV. yüzyılın ilk dönemindeoluşturulan Ömer Bin Mezîd'in Mecmû'atü'n-nezâ'ir'idir. Bu eser dönemininşairlerinin nazirelerini içermektedir. Beğenilen bir şiirin vezin ve kafiye olarakbenzerinin yazılmasına nazire denir. Genellikle dönemin önde gelen şairlerin şiirlerinenazire yazılır. Nazire mecmualarının yanında, farklı şairlere ait değişik tür ve biçimdekişiirlerin toplandığı seçme şiir mecmuaları da vardır. Çalışmamızın konusunu işte buantoloji tarzı şiir mecmualarından biri oluşturmaktadır.Musannifi ve tasnif tarihi bilinmeyen, 16. yüzyılda düzenlendiğinidüşündüğümüz Mecmu'atü'l-Eş'ar, 15. ve 16. yüzyılda yaşamış bazı divan şairleriningazellerini içermektedir. Transkripsiyon sistemine göre mecmuadaki şiirleri Latinharflerine çevirdik ve bunları değişik bakış açılarından incelemeye çalıştık.
Özet (Çeviri)
Poetry magazines have an important place in terms of detection of lighting of ourliterary history, exposing the literary tastes of the period created, poets in demand andtheir poetry of different period, meter and rhyme redif preferences. In addition, thepoetry magazines are culturel heritage in collecting and copling the poems of the poetsdivan.Mecmû?atü?n-nezâ?ir of Omer Bin Mezîd, is the first example of the poemsmagazines in Turkish literature in early XV cetury. This work includes Nazire of thepoet in that period. A poem written by the meter and rhyme of a rated poem is called asNazire.Nazires are written to the poems of the the leading poets of the period. In additionto Nazire magazines, there are selected poetry magazines collecting style and formsdifferent poems. species and forms of poetry is collected in the selection of poetrymagazines are also present. Subject to our work is to form one of these antology poetrymagazines. Mecmuatü'l-Eş?ar, classifier and classification date are unknow, believed tobe arranged in 16 th century, covers the gazles of poems of the divan poets lived in 15thand 16 th century. We translated the poems in the magazine according to thetranscription system to the Latin letters and tried to examine them from differentperspectives.