Türk şehir tarihinde vakfın yeri
Turkish history foundation, city place
- Tez No: 264657
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET NOHUTÇU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Vakıf, Vakıf Kültürü, Türk Şehir Tarihi, Beledi Hizmetler, Sosyal Politika, Foundation, Foundation Culture, Turkey City History
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü
- Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 171
Özet
Bu çalışmada, vakıf kültürünün, Türk şehirlerinin gelişim sürecindeki rolü, yapa gelmiş olduğu sosyal hizmetler ve yürütmüş olduğu belediye hizmetlerinin üzerinde durulmuştur.Birinci bölümde, vakıf ve sosyal politika kavramları üzerinde durulmuş ve her ikisinin de gereklilikleri, ortaya çıkmasındaki nedenleri ve ortaya çıktıktan sonraki dönemlerde üstlendikleri misyonları ortaya konmuştur.İkinci bölümde, Türk şehirlerinin orta Asya'dan başlayarak, Osmanlı İmparatorluğu'nun yıkılışına kadar olan süreçte nasıl bir gelişme izlediğinin ve İslamiyet'in Türk şehir gelişimini nasıl etkilediği üzerinde durulmuştur.Üçüncü bölümde ise vakıfların yapmış olduğu hizmetler belirlenmiş ve bu hizmetlerin günümüz belediyeciliğindeki karşılıkları ortaya konmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the foundation of the culture, its role in the development process of Turkish cities, had come to make and carry out social services that has focused on municipal services.The first section focuses on the foundations and concepts of social policy and requirements of both, the reasons for the emergence and emerged after the missions undertaken in the period have been revealed.In the second section, starting from the Turkish cities of central Asia, the Ottoman Empire until the fall of how the process of development followed, and that Islam 's focused on how it affects the development of the Turkish city.In the third section of the foundations have been determined and the services have made these services today are trying to put out the money in the municipality.