Diyarbakır'daki ilköğretim öğretmenlerinin özyeterlik düzeyi ve yaşadıkları iletişim sorunları
The analysis of self-sufficiency level of elementary school teachers in Diyarbakir and the communication problems they live
  1. Tez No: 264709
  2. Yazar: DİLEK UMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEFER ADA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Özyeterlik, İletişim Sorunları, İlköğretim, Öğretmen, Self-sufficiency, Communication Problems, Elementary School Education, Teacher
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu araştırmanın amacı, Diyarbakır'daki ilköğretim öğretmenlerinin özyeterlik düzeyi ve yaşadıkları iletişim sorunlarını incelemektir.Araştırmanın evrenini, Diyarbakır'da görev yapan ilköğretim öğretmenleri oluşturmaktadır. Örneklemde ise, 2009-2010 öğretim yılında, Diyarbakır'da görev yapan 300 öğretmen yer almıştır. Verilerin çözümlenmesinde frekans, yüzde, aritmetik ortalama, t-testi, ANOVA varyans analizi, Levene testi analizleri yapılmıştır. Yapılan analizler sonucunda şu sonuçlar elde edilmiştir:Diyarbakır ilinde görev yapan kadın öğretmenlerin erkek öğretmenlere nazaran etkili iletişim özyeterlik algıları anlamlı olarak yüksek bulunmuştur. Program geliştirme boyutunda ise erkek öğretmenlerin özyeterlik algıları kadın öğretmenlere nazaran yüksek bulunmuştur.Sınıf yönetimi algısı düzeyi lisansüstü mezunu olan İlköğretim öğretmenlerin ön lisans düzeyi öğretmenlere göre anlamlı olarak özyeterliği yüksek bulunmuştur. Mesleki yeterlik için lisansüstü mezunu olan İlköğretim öğretmenlerin lisans düzeyi öğretmenlere göre anlamlı olarak özyeterliği yüksek bulunmuştur.Araştırmada katılımcıların öğretmenlerin yaşanan iletişim sorunları incelendiğinde sorunların başlıcaları öğretmenlerin görevleri dışındaki işlerde çalıştırılması ve öğretmenlerin izin ve sevk taleplerine olumlu cevap verilmemesi olarak görülmüştür. Öğretmenlerin, sınıf içi öğretimden başka, okulda kurulması gereken ve sorumluluk gerektiren komisyon çalışmalarında görev almak istememeleri ve öğretmenlerin değişim ve gelişime açık olmamaları ise önemsiz olan sorunlardır. Kadın ve erkek öğretmenler arasında iletişim sorunlarına ilişkin anlamlı farklılığa rastlanmıştır. Farklılığın kaynağını incelediğimizde ise erkek katılımcıların bayanlara nazaran sorunların fazla olduğunu düşündükleri sonucuna varılmıştır. 1 - 5 yıl kıdeme sahip bireylerin 5-10 yıl kıdeme sahip bireylere nazaran müdür ? öğretmen ilişkilerinde sorunları yüksek olarak düşündükleri sonucuna varılmıştır. Aynı şekilde 15- 20 yıl kıdeme sahip bireyler 5-10 yıl kıdeme sahip bireylere göre iletişim sorunlarının yüksek olduğunu düşünmüşlerdir. Lisans mezunlarının yüksek lisans mezunlarına göre okul müdürü-öğretmen sorunlarını yüksek olduğu görüşünde oldukları sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is, to make the analysis of self-sufficiency level of elementary school teachers in Diyarbakir and the communication problems they live.The elementary school teachers working in Diyarbakır province forms the general population of the study. 300 teachers working in Diyarbakır province while the academic year of 2009-2010 take place in the sample of the study. Mathematical mean, frequency, percentage, t-test, Levene test, ANOVA variance analysis were performed while the analysis of data. The following results were achieved as the result of performed analysis:The effective communication self-sufficiency perceptions of female teachers working in Diyarbakır province were found meaningfully high comparing with the effective communication self-sufficiency perceptions of male teachers working in the same province. Considering the program development dimension, the effective communication self-sufficiency perceptions of male teachers were found high comparing with the effective communication self-sufficiency perceptions of female teachers.The self-sufficiency level of post-graduated teachers was found high comparing with the self-sufficiency level of teachers who have associate degree, regarding their perceptions of class management. And also, the self-sufficiency level of post-graduated teachers was found high comparing with the self-sufficiency level of teachers who have associate degree, regarding their professional sufficiency.When the communication problems of the teachers participated in the study is analyzed, it is realized that the principal problems are having the teachers worked at different works besides their own positions and not being responded positively of teachers? requesting for leave and medical visit. The problems of teachers? not having willingness to work at commission works required to be founded in the school besides the desk training and require responsibility and the teachers? not being open for development and change are considered as negligible. It was found that there is a meaningful difference between the perceptions of male and female teachers regarding their communication problems. When we analyze the source of difference, it was realized that the male participants think they have much more problems than the females. It was understood that the individuals have 1-5 years of seniority think they have much more problems comparing the individuals 15-20 years of seniority regarding the relation of manager-teacher. Similarly, the individuals have 15-20 years of seniority think they have much more problems comparing the individuals 5-10 years of seniority regarding the communication problems. The result was achieved that the teachers who have associate degree have the thought that their problems of manage-teacher are higher than the problems of the post-graduated teachers.