Okul aile birliklerinin görevleri ve iletişimlerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the communication and the duties of the parent-teacher association
- Tez No: 264719
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okul-Aile Birlikleri, Okul-Veli İletişimi
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu araştırmada, okul aile birliklerinin görevleri ve iletişimlerini çeşitli değişkenlere göre değerlendirmek amaçlanmıştır. Bu amaçla çerçevesinde; Başakşehir İlçe Mili Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı ilköğretim okullarında çocukları eğitim-öğretime devam eden ve araştırmaya tesadüfî olarak dahil edilmiş toplam 433 veliye ulaşılmıştır. Veri toplama aracı olarak, araştırmacılar tarafından hazırlanan ve uzman görüşüyle geçerlik ve güvenirliği sağlanan anket kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS-15 istatistik programında analize tabi tutulmuştur.Ulaşılan bulgulara bakıldığında; velilerin yaş değişkeni dışındaki diğer bütün değişkenlerine göre (cinsiyet, çocuk sayısı, okul türü, okul-aile birliği ile görüşme durumu ve öğrencinin öğrenim gördüğü okul kademesi) göre anlamlı farklılıklar elde edilmiştir. Velilerin bağımlı değişkenlere (ifadelere) verdikleri en olumlu cevaplar (en fazla katıldıkları ifadeler) incelendiğinde;“Okul aile birliği üyeleri okul yönetimi ile ilişki içindedir”,“Okul aile birliği okula yapılan aynî ve nakdî bağışları kabul ederek kayıtlarını tutar”ve“Öğretmenler okul aile birliği üyelerinin görüşlerine yeteri kadar değer verir”ifadelerinin ön plana çıktığı görülüştür. Velilerin bağımlı değişkenlere verdikleri en olumsuz (en az katıldıkları ifadeler) yanıtların ise;“Okul aile birliği kantin, açık alan, salon ve benzeri yerleri işletmek için çalışır”,“Okul aile birliği eğitim-öğretimi geliştir-mek amacıyla çalışma komisyonları oluşturur”ve“Okul aile birliğince öğrenci velileri hiçbir surette bağış yapmaya zorlanamaz”şeklinde olduğu saptanmıştır. Elde edilen bulgular tartışılmış ve bu doğrultuda çeşitli öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this research , evaluation of Parent-Teacher Association, tasks and communication according tok some variables is aimed.In the framework of these proposes; 433 parents whose children study at the primary schools which depend to Başakşehir District National training directory and who are included by chance are reached. As a data collecting device, a questionaire which is prepaired by the researchers and the validity and reliability of which is provided by experts is used. The collected data is analised by a statistics programme called SPSS-15.Access to the findings were as follows; Parents? age variable than all other variables according to the (gender, numberof chldren, school type , the meeting state with association and the school level where the students study) significant differences were obtained.When the most positive responces of the parents which they gave to the variable statements are examined; `the members of the Parent- Teacher association are in touch with the school management team.? , `Parent-Teacher Association receives and keeps the record of the in kind and cash donations to the school? and `Teachers appreciate the ideas and the thoughts of the members of the parent-teacher association? expressions were observed in the foreground. The most negative responces that the parents gave to the dependent variables are found as follows; `Parent ?Teacher associations work to run places such as canteen, open common usage places, saloons and that kind of places?, Parent- Teachers found work commitions to develop the education level.? and `parent-teacher associations never force the parents to donate things.?The data obtained is discussed and some offers are given. The keywords; parent-teacher associations, the communication between schook and parents