Tip 2 diyabet için maliyet etkililik çalışmalarının sistematik olarak incelenmesi
Systematic review of cost-effectiveness for type 2 diabetes
  1. Tez No: 264762
  2. Yazar: SERAP BAYTAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SİMTEN MALHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Sağlık Kurumları Yönetimi, Economics, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: maliyet etkililik, Tip 2 diyabet, sistematik inceleme, analiz, cost-effectiveness, type 2 diabetes, systematic review, analysis
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Hızla yayılan, yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen ve beraberinde pek çok mali yükü de getiren hastalıklardan birisi de `modern epidemik' olarak adlandırılan diyabettir. Diyabetli hastaların %90ını Tip 2 diyabet vakaları oluşturmaktadır ve bu hastalık, hem gelişmiş batı toplumlarında hem de gelişmekte olan ülkelerde sıkça görülen ve beraberinde diyabetle-ilişkili pek çok komplikasyonu getiren ve sağlık hizmetlerini ödeyen kişi ve kuruluşlara ve de hükümetlere milyonlarca (bazı durumlarda milyarlarca) dolarlık sağlık yükü getiren bir hastalıktır.Hem yaşam kalitesini olumsuz etkilemesi hem de ciddi bir mali yük getirmesi nedeniyle, diyabet ve komplikasyonları tedavisinin getirdiği ekonomik yükün azaltılması öncelikli bir amaç haline gelmiştir. Bu nedenle maliyet etkililik çalışmaları, gelecekteki olası sağlık bütçelerini düzenlemeye çalışan ülkeler açısından büyük bir önem taşır. Bu alanda yapılan her maliyet etkililik çalışması bu maliyetleri kontrol etmek isteyenler için bir rehberlik hizmeti de sunar.Bu alanda konu ile ilgili yayınlanmış akademik çalışmaların belirli sistematik kriterler çerçevesinde incelenmesi, hem bu alanda yapılan çalışmaları takip etmek ve güncel bilgileri yakından izleme olanağı sunar hem de mali kararlar alınmasının öncesinde karar-vericiler açısından bilgilendirici ve yönlendirici bir rol oynar..Tip 2 diyabetin maliyet etkililiğinini sistematik olarak incelenmesini hedefleyen bu çalışma üç temel kavram üzerine kurulmuştur; sistematik inceleme (systematic review), maliyet etkililik (cost-effectiveness) ve Tip 2 Diyabet (type 2 diabetes).Bu çalışma beraberinde getirdiği sınırlılıklarıyla birlikte, Tip 2 diyabetin maliyet etkililiğini sistematik olarak incelemeyi hedeflemiş ve bu konuda literatür taranmıştır. Çalışmanın bu alanda inceleme yapanlar ve karar mercileri açısından bilgilendirici ve yönlendirici olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
One of the rapidly spreading illnesses ? affecting quality of life negatively and bringing along many financial costs together ? is diabetes, which has been called as `modern epidemic? of today. 90% of the diabetes patients constitute Type 2 diabetes patients and this is a disorder which induces diabetes-related complications and also leads to millions of dollars (sometimes in some cases ? billions of dollars) of burden of diseases not only in developed countries but also in developing countries alike.Since diabetes both affects quality of life adversely and brings about considerable burden of disease in the budgets, the costs should be reduced in some way. Thus cost effectiveness analyses bear a great significance for the countries balancing their budgets. These analysers serve as guidelines for the decision-makers.Following and analysing the academic studies published on cost-effectiveness would be of great help for the decision making process, becoming informative and guiding.This study, aiming at analysing the cost-effectiveness of Type 2 diabetes, is based on the following terms: systematic review, cost-effectiveness and Type 2 Diabetes.This study, together with its limitations, aims at determining the cost effectiveness of Type 2 diabetes and literature has been analyzed in this field. This study is believed to be helpful and guiding for the decision makers in the field of healthcare.