Yunanistan'da büyük açlık ve Türk yardımları (1941-1943)
The great famine in Greece and Turkish reliefs (1941-1943)
- Tez No: 264783
- Danışmanlar: PROF. DR. TEMUÇİN FAİK ERTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Açlık, İkinci Dünya Savaşı, İşgal, Türkiye, Yunanistan, Yardım, Famine, Greece, Occupation, Relief, Second World War, Turkey
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarih Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 237
Özet
Birinci Dünya Savaşı sonunda bir türlü kurulamayan denge ve ortaya çıkan kutuplaşma, 1939'da yeni bir savaşın başlamasına neden olmuştur. Mihver Devletleri ile Müttefik Devletlerarasında başlayan anlaşmazlık ve çatışmalar, Avrupa'dan Pasifik'e kadar yayılmış ve 1945'e kadar sürecek bir savaş dönemi başlamıştır.Özellikle Balkanlar'da 1940?1941 yıllarında hızla ilerleyen savaş, Almanya'nın irredantist politikasının bir yansıması olarak nitelendirilebilir. 1940 yılında İtalya'nın Yunanistan'ı işgali ile savaş Balkanlara sıçramıştır. Ancak Yunanistan'ın savunmaya geçmesiyle İtalyan kuvvetleri geri çekilmiştir. 1941 yılında Almanya'nın Yunanistan'ı kısa süre içinde işgal ederek Mihver nüfuz alanı haline getirmesi uzun sürmemiş ve birçok Balkan ülkesinin Almanya'ya teslim olmasıyla, Balkanlar'da Mihver egemenliği hâkim olmuştur.Yunanistan'ın Mihver tarafından işgal edilmesi, pek çok bozulmayı da beraberinde getirmiştir. Ekonomik, toplumsal ve kültürel anlamda ortaya çıkan istikrarsızlık ve çöküş; Yunan halkının fakirleşmesi, yiyecek bulamaması, sosyal baskıya maruz kalmasına ve toplum içinde çatışmalara neden olmuştur.1941?1943 yılında Yunanistan'da ortaya çıkan açlıkla beraber, ülke içinde çeteler oluşmuş ve toplumsal huzursuzluk uç noktalara tırmanmıştır.Bu dönemde Yunanistan'ın gıda sıkıntısını çözmek için pek çok yardım planı organize edilmiştir. Bu planlar içinde Türkiye'den yardım gönderilmesi de vardı. Türk Yardım Planı ile Yunan halkına gıda, giyecek ve tıbbi malzeme gönderilmiştir.Türkiye'den Kurtuluş ve Dumlupınar Vapurları ile gönderilen bu yardımlar, taşıdığı insani önemin yanında, pek çok fayda sağlamıştır ve Yunanistan'daki açlığın hafifletilmesinde önemli bir tampon rolü üstlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Due to the balance and the polarization that never had been established at the end of the 1st World War, a new war erupted in 1939. Conflict between the Axis powers and the Allies, expanded from Europe to the Pacific and the war era launched, continuing until 1945.Particularly the war which expanded in Balkans in 1940-1941 can be described as a reflection of the irredentist policy of Germany. Along with the appearing of war in Balkans in 1940, Italy began to occupy Greece. However Greece defensed herself and Italian powers withdrew from Greece.It didn?t take a long time in 1941 for Germany to occupy Greece and with the surrendering of many Balkan countries, Germany dominated the Balkan region.The Axis occupation in Greece brought a lot of corruption. The instability and descent which occured in economic, cultural and social field led to social polarization, impoverishment and social pressure in Greece.With the occurence of famine in Greece in 1941-1943, mob actions emerged out and social disturbance ascended more.In this period of time, many relief plans were organized to solve the food problem of Greece and with The Turkish Scheme (the Turkish Aid Plan), medical equipments, clothes and food were sent from Turkey.These reliefs that were sent by Turkey with Steamships Kurtulus and Dumlupinar, provided a lot of benefits besides the humanitarian importance and took on a task to reduce the famine in Greece.