Yavuz Bülent Bakiler'in Duvak adlı şiir kitabının söz varlığı
The vocabulary of Yavuz Bülent Bakiler's poetry book Duvak
- Tez No: 264808
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT CERİTOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Söz Varlığı, Yavuz Bülent Bakiler, isim, sıfat, zamir, zarf, fiil, Vocabulary, Yavuz Bülent Bakiler, isim, sıfat, zamir, zarf, fiil
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 246
Özet
Söz varlığı denince akla bir dilde bulunan kelimelerin tamamı gelir. Söz varlığı, sadece bir dilde bir takım seslerin bir araya gelmesiyle kurulmuş simgeler ya da dilbilimdeki terimler değildir. Aynı zamanda o dili konuşan toplumun simgeler dünyasını, maddi ve manevi kültürünü, dünya görüşünü yansıtan bir araçtır. .Bir dildeki sözlerin bütününe, söz hazinesine, söz dağarcığına söz varlığı diyoruz. Bununla birlikte toplumun düşünce yapısını, olaylara ve dünyaya bakış açısını, kültürünü, gelenek-göreneklerini, her alanda kurduğu iletişimi sağlamaya yarayan en önemli milli mirastır. Duvak adlı şiir kitabının söz varlığı adlı çalışmamızda söz varlığı hakkında genel bilgi verildikten sonra Duvak adlı şiir kitabının söz varlığı tür, köken ve yapı bakımından sınıflandırılmış, sözler alıntı ve yerli olmaları bakımından başlıklar altında toplanmıştır. Böylece sözlerin anlam çeşitliliği ve sözler aracılığıyla kültürler arası söz alışverişine değinilmiştir.
Özet (Çeviri)
When it?s said vocabulary of languages the whole words of a language is remembered. Vocabulary is not only symbols established by keeping together some kind of voices or terms in linguistics. All the meantime it is a means of reflecting the community speaking that language.Vocabulary is all of the words, word treasure and a language. Moreover it is the most important national heritary ensuring the idea style, point of view to the events and world, traditions and customs ?to sum up- the communication the community established in every contour. As to this study, after giving a general vocabulary overview, vocabulary of tehe poem book Duvak was calassified in terms of kind, origin and structure and also the words were gathered under two subtitles- borrowed and original. So that it was refered to the words meaning diversity and word dealing, interculturally.