Mehmet Akif ve Milli Mücadele'de birlik ve beraberliği sağlamaya dönük faaliyetleri
Mehmet Akif and activities addressed to provide solidarity and unity in the war of independence
- Tez No: 264812
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YAŞAR BÜYÜKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Mehmet Akif, Milli Mücadele, Mustafa Kemal Paşa, Birlik ve Beraberlik, İstiklal Marşı, Mehmet Akif, National Struggle, Mustafa Kemal Pasha, Solidarity and Unity, The Turkish National Anthem
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Bölümü
- Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 174
Özet
Mondros Ateşkes Antlaşması ile ayakta kalan son Türk-İslam Devleti olan Osmanlı Devleti tehlikeye düşünce bu durumu önceden gören ve sezen Mustafa Kemal Paşa 19 Mayıs 1919'da Samsun'da Milli Mücadele'yi başlatmıştır. Ülkenin kurtuluşunun tefrikayı ortadan kaldırmak ve ancak birlik-beraberliği sağlamakla mümkün olacağını düşünen Mehmet Akif, bu yeni oluşuma tam destek vermiştir. Bu gaye ile Anadolu'ya geçmiş, büyük bir gayret ve özveri ile Türk milletinin milli mücadele etrafında kenetlenmesi için -Mustafa Kemal Paşa'nın da talepleri doğrultusunda- çeşitli vilayetlerimizde dini referansları da kullanarak milletimize vaaz ve nasihatlerde bulunmuştur. Damat Ferit Paşa Hükümeti'nin halkı Milli Mücadele'ye karşı kışkırttığı bir dönemde, Anadolu'da yer yer isyanların çıktığı bir zamanda, Mehmet Akif'in ?irşad heyeti? üyesi olarak bu dönemde verdiği vaazları çok etkili olmuş, özellikle isyanların bastırılmasında mühim bir rol oynamıştır.Ayrıca bütün mesaisini vatanın her türlü işgalden ve baskıdan kurtarılması için seferber eden Mehmet Akif, Burdur Milletvekili olarak I. Meclis'in çalışmalarına katılmış, geri kalan zamanlarında da boş durmayıp Sebîlürreşad Gazetesi'nde yazdığı şiir ve nesirleri ile Milli Mücadele'ye desteğini sürdürmüştür. Bir yanda Türk ahalisini zihniyet bakımından uyandırmaya çalışan Akif, diğer yandan da emperyalist güçlere karşı; imanlı, idrakli, vatanperver ve dinamik bir gücün meydana gelmesine gayret göstermiştir. İstiklal Şairi Mehmet Akif, Milli Marşımız olan İstiklal Marşı'nı da böyle zorlu bir dönemde yazmış ve Türk Milleti'ne hediye etmiştir.
Özet (Çeviri)
When the last Turkish-Islamic government, Ottoman Empire which continued its existence thanks to Treaty of Mondros, was in danger, seeing and feeling this danger in advance, General Mustafa Kemal started Turkish war of independence in Samsun on 19 May, 1919. Mehmet Akif, who thought that the only possible way to liberate the country was removing discrimination and providing national solidarity and unity, gave full support to that new formation. With this aim, he went to Anatolia, and in accordance with the demands of General Mustafa Kemal he, with great effort and altruism and by using religious references, sermonized and advised to Turkish nation in some cities in order to make Turkish nation collaborate on war of independence. In a period when Damat Ferit Pasha?s government were agitating Turkish nation against war of independence, and in a time when there were sometimes rebellions, as being a member of spiritual and ethic guide committee Mehmet Akif?s sermons were very effective and played a big role in quashing the rebellions. Besides pulling out all the stops to rescue his country from every kind of occupation and pressure, M.Akif participated in the work of 1st parliamentary as a deputy of Burdur, and in the rest of his time instead of wasting his time, he maintained his support by writing poems and proses in Sebillürreşad newspaper. On the one hand, he was trying to awake Turkish nation in terms of mentality, on the other hand, he struggled to form faithful, intelligent, patriotic, and dynamic powers against the imperialistic powers. Mehmet Akif, the poet of liberation, wrote The Turkish National Anthem in such a hard period and gave it as a gift to Turkish nation.