Mehmed Akif Ersoy'un Safahat adlı eserine kelâmî bir bakış
A theological view of Mehmed Akif Ersoy's book 'Safahat'
  1. Tez No: 564720
  2. Yazar: ESMA CANPOLAT BAKÇI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET CÜNEYT GÖKÇE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Türk Dili ve Edebiyatı, Religion, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Allah'ın isimleri, Allah'ın Sıfatları, Allah'ın Varlığının Delillleri, Kader, Tevekkül, Put, Ahiret Halleri, Şirk, Names of Allah, Adjectives of Allah, the proofs of Allah's existence, Destiny, Faith, Tin God, States of Afterlife, Polytheism
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kelam Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Hiç şüphesiz İslam düşünce tarihinin dönemin en önemli isimlerinden biri de M. Âkif Ersoy'dur. M. Âkif, Milli Mücadele döneminde halkın direnişe katılması için önemli faaliyetlerde bulunmuştur. Gerek vaazlarında gerekse şiirlerinde bu amaç için yazılmış bölümler çokça bulunmaktadır. Biz de İslâm, iman, istiklâl konularını şiirlerinde işleyen ve kısmen de şiirlerinde bir çok ayetin tefsirini işleyen şairimizin farklı bir yönünü ortaya çıkarmak istedik. Şiirleri incelendiğinde kelâmî görüşlere/problemlere değindiğini ve bu konularda özgün fikirlerine yer verdiğini gördük. "M. Âkif Ersoy, Allah'ın varlığının delillerini, Allah'ın isim ve sıfatlarını, kader ve kaza konularını, rızık, küfür ve peygamberlere iman konularını, ve insanların icâd ettiği put gibi bir çok kelâmî problemleri şiirlerinde işlemiştir. Çalışmamızda M. Âkif Ersoy' un şiirleri incelenerek kelâmî görüşleri üzerinde durulmuş ve sistematik bir şekilde yazılmıştır. Çalışmamızda kullandığımız üslup, yoruma yer vermeden, betimleme yapmadan, literatür esas alınarak fikirler analiz edilerek ve tanımlamalar yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Undoubtedly, one of the most important names in the history of Islamic thought is M. Âkif Ersoy. M. Âkif, during the period of the National Struggle has made important activities for the participation of the public in opposition. There are many chapters written for this purpose either in his sermons or poems. We wanted to reveal a different aspect of the poet, who deals with the subjects of Islam, faith and independence in his poems, and in part describes many verses in his poems. When his poems were examined, we have seen that he touched upon theological ideas / problems and included his original ideas on these subjects. M. Âkif Ersoy emphasized many theological problems in his poems such as, the proofs of Allah's existence, Allah's names and adjectives, fate and accident issues, sustenance, blasphemy and prophet's faith issues, and tin god which is invented by the people. In our study, the poems of M. Âkif Ersoy were examined and their theological ideas were emphasized and systematically written down. In the wording we used in our study, ideas were analyzed, and definitions were made on the basis of literature, without commenting, describing, and making use of literature.