Communication and allocation of decision rights in multi-agent environments
Çoklu ajanlı ortamlarda iletişim ve karar haklarının dağıtımı
  1. Tez No: 264866
  2. Yazar: RAMAZAN BORA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. LEVENT KOÇKESEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, İletişim Bilimleri, Economics, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Bedelsiz Mesajlaşma, Karar Hakları, Tam Olmayan Kontratlar, Organizasyonel Strateji, Stratejik Tamamlayıcılar, Stratejik İkameler, Dışsallıklar, Cheap Talk, Decision Rights, Incomplete Contracts, Organizational Strategy, Strategic Complements, Strategic Substitutes, Externalities
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Koç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonomi Bölümü
  12. Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Çoklu bölümlü şirketler gibi birçok ekonomik ortamda karar alıcıların yerel şartlara uyum sağlamak ve her bölüm için alınacak kararlar arasındaki koordinasyonu sağlamak gibi birbiriyle ihtilaf halinde olan durumları düzenlemeleri gerekmektedir. Koordinasyonu gerektiren bağımlılıkları tamamlayıcılıklar (ikamelikler) ve (olumlu veya olumsuz) dışsallıklar olarak modelliyoruz. Bunun yanı sıra, her bir ajanın sadece kendisinin sahip olduğu, organizasyonun uyum sağlaması gereken yerel bilgiler bulunmaktadır. Merkezileşme ve yerelleşmeyi iki alternatif iletişim ve karar alma düzeni olarak ele alıyoruz. Merkezileşmede, ajanlar ellerinde tuttukları gizli bilgiye dair karar alıcılara eş zamanlı sinyaller gönderirler ve karar alıcılar ilgili kararları kendileri alır. Yerelleşmede ajanlar birbirlerine kendi yerel gizli bilgileri hakkında sinyaller gönderir ve ardından her bir ajan alınması gereken kararın bir bölümünü alır. Bu çalışmada stratejik iletişimin analizini sunmaktayız. Ayrıca farklı organizasyonlarda hangi rejimin daha verimli sonuçlar doğurduğunu araştırmaktayız. İki rejimde de iletişimin kalitesi tamamlayıcılıklar ve dışsallıklar arasındaki etkileşimin doğasına göre değişmektedir. Yerelleşmede bilgilendirici iletişimin miktarı çok kısıtlı olurken merkezileşmede iletişim daha fazla bilgilendirici olabilmektedir. Özel olarak, tamamlayıcılıklar ve olumlu dışsallıklar yerelleşmede bilgilendirici iletişimi mümkün kılmamaktadır. Bununla birlikte iletişimin bilgilendiricilik seviyesi farklı rejimlerin verimliliğini etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
In many economic environments such as multidivisional organizations, principals have to resolve the conflict between coordinating the decisions of self interested agents and successfully adapting to local conditions. We model the interdependencies that require coordination as complementarities (or substitutabilities) and (positive or negative) externalities between actions taken by these agents. Also, each agent has private knowledge of local conditions that the organization should adapt to. We consider centralization and decentralization as two alternative regimes of communication and decision making. Under centralization, agents send simultaneous signals about their private information to the principal who then decides on actions, while under decentralization, agents communicate with each other prior to taking actions on their own. In this paper we provide an analysis of strategic communication in these two regimes. We also investigate which regime is optimal (efficient) in different organizations. In both regimes, the quality of communication varies with the nature of the interaction between complementarities and externalities. In the decentralized regime, the extent of informative communication is very limited, while the centralized one allows for more informative communication. In particular, complementarities and positive externalities result in no information being transmitted under decentralization. We also show how the informativeness of communication influences the e fficiency of diff erent regimes.