Halep vilayet salnamelerine göre (1886-1908) Rakka
Raqqa according to the almanacs of the province of Aleppo
  1. Tez No: 264876
  2. Yazar: EMRE GÖR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT ÇELİKDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Rakka, Halep, Sâlnâme, Kuzey Suriye, Raqqa, Aleppo, Almanac, North Syria
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Bölümü
  12. Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 183
Özet
Osmanlı Şehir Tarihi araştırmalarında vilâyet sâlnâmelerinin önemi büyüktür. Osmanlı Vilâyetlerinin tarihî, coğrafî, ilmî, iktisadî, siyasî, askerî ve kültürel yapısı hakkında birinci elden bilgiler içeren vilâyet sâlnâmelerinin en önemli özelliği, Osmanlı şehir ve kasabaları hakkında doğru ve tarafsız bilgiler vermesidir. Osmanlı dönemi yerleşim merkezlerinde bulunan kurumlar, türbeler, mahalle ve köyler, hane ve nüfus sayıları, konuşulan diller, dinî ve etnik taifeler hakkında oldukça sade bilgiler ihtiva eden vilâyet sâlnâmeleri, şehir monografileri açısından kıymetli verilere sahiptir.Çalışmamız, Kuzey Suriye'de bulunan bir şehir olan Rakka'nın sosyal, iktisadî, idarî ve demografik yapısını aydınlatmaya yöneliktir. Tamamına yakını Halep Vilâyet Sâlnâmelerine dayanan bu çalışma, 1886-1908 yılları arasında yayımlanmış olan yaklaşık yirmi sâlnâme incelenerek hazırlanmıştır. Sâlnâmelerdeki bilgiler, konuyla ilgili olan kitap, makale, tez v.b. materyallerle desteklenmiştir.
Özet (Çeviri)
At the studies of the Ottoman City, the Almanacs, which give us historical, geographical, economic, politic, military, scientific and culturel information about Ottoman City, have a great importance. The most important feature of them is to present us objective information about the period, especially the towns of Ottoman Empire. In other words, they have information, including the institutions, streets and villages, population, languages, religious and ethnic groups at the city centrums Ottoman period, have valuable datas for the city monographies.Our study is about Raqqa, its social, economic, demographic structure. It is a city at North Syria. This study completely depends on almanacs, released between 1886-1908. These information have been supported by materials such as books, articles and some other studies, related to our study.