Paul Hindemith' in Ludus Tonalis eserinin incelenmesi ve bu yapıda örnek eser yazılması
The analysis of Ludus Tonalis by Paul Hindemith and composing similar compositions with it
- Tez No: 265097
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YUSUF MİRİŞLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Ludus Tonalis, Paul Hindemith, Ludus Tonalis, Paul Hindemith
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu çalışmada 20.yy'ın önemli Alman bestecisi olan Paul Hindemith ve onun ?Ludus Tonalis? adlı eserinin dünya literatüründeki yeri ve önemi incelenmiştir. Hindemith' in besteci, eleştirmen ve nazariyatçı olarak müzik tarihine kazandırdığı eserlerin gün ışığına çıkartılması, onun daha iyi anlaşılması ve yorumsal tekniklerin geliştirilmesi adına bu araştırmanın pek çok müzisyene yol göstermesi amaçlanmaktadır. Paul Hindemith; eskiden beri süre gelen armoni, kontrapunkt, ve tonalite sistemlerinde yeniliklere doğru giderek, güçlü bir polifoninin kullanıldığı eserlerinde kendi armoni isteminin kurallarını ortaya koymuştur. Bu inceleme Ankara Devlet Konservatuarı'nın da kurucularından olan Paul Hindemith' in daha iyi tanınmasını sağlayacak aynı zamanda eserlerinin icrasında karşılaşılacak zorlukların verilen örneklerle somutlaştırılıp daha kolay icra edilmesine olanak sağlayacaktır.Araştırmanın sonucunda müzisyenin ? Ludus Tonalis ? adlı eserinin, bulunduğu zamanın koşullarındaki müzik ortamına iyi bir kaynak olduğu bilinmektedir. Böylece bu araştırmanın müzikal analizi; günümüz besteci ve araştırmacılara yol gösterici olarak kaynak yardımcı olması da amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it was examined 20th centuries important composer Paul Hindemith and his vestige ?Ludus Tonalis? `s locality and importance in the world literature. It is aimed that; this study guides to the multitude musicians, to make the vestiges well ?known which he brought in music history, Hindemith?s as a composer, reviewer and theorist, for his better come across and enchanced of commentary techniques. Paul Hindemith as running to the innovation, harmony, contrapunkt and tonality that has gone on for a long time, displayed his own rules of harmony system in his vestiges which used a powerfull polyphony. This study supplies Paul Hindemith who is one of the founders Ankara State Conservatory,well- known and the same time makes the difficulties of the accomplished vestiges easy with the given samples.It is known at the result of the study that; this musician?s vestige named ?Ludus Tonalis? is being a well source to the todays circumstances. Consequently; the musical analysis of this study,it aimed as being a guide to the todays composers and researchers,helps as a source too.