Afyonkarahisar il merkezinde 2008 yılı kişisel gelir dağılımı
Individual income distribution in Afyonkarahisar (2008)
- Tez No: 265098
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSA SAĞBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: Gelir, Gelir Dağılımı, Gini Katsayısı, Lorenz Eğrisi, Income, Income Distribution, Gini Coefficient, Lorenz Curve
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Bölümü
- Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Gelir dağılımı dengesizliği piyasa başarısızlığının nedenlerindendir. Devlet bu nedenle, gelir dağılımı dengesizliğini bir takım enstrümanlarla azaltmaya çalışır. Devletin gelir dağılımı dengesizliğini ölçmesi ve bu ölçüm sonucuna göre politikalar belirlemesi gerekir. Bu çalışmada Afyonkarahisar il merkezinin 2008 yılı gelir dağılımı dengesizliği ölçülmüştür. 2464 hanehalkından anket yöntemiyle toplanan veriler Lorenz eğrisi ve Gini katsayısı yöntemiyle analiz edilmiştir. Afyonkarahisar il merkezinin Gini katsayısı 0,33 olarak bulunmuştur. Kent merkezleri Türkiye ortalaması 0,37'dir. Afyonkarahisar ilinin gelir dağılımı dengesizliği Türkiye ortalamasının altındadır ve daha az gelir dağılımı dengesizliğine sahiptir. Afyonkarahisar ilinde gelir dağılımı dengesizliğinin en önemli belirleyicisinin eğitim olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Income inequality is one of the reasons of market failure. Government tries to reduce income inequality by using several instruments. Government is supposed to measure income inequality and develop some policies based on the measurement. This study measures Afyonkarahisar?s income inequality for the year of 2008. The data are gathered from 2464 households. Lorenz curve and Gini coefficient are estimated. Gini coefficient is 0,33 which is below Turkey?s average value (0,37). This finding indicates that Afyonkarahisar has a better income distribution. It is also found that education is the most important determinant of income inequality.