Yoksullukla mücadelede şartlı nakit transferi programının değerlendirilmesi Keçiören örneği
An evaluation of conditional cash transfer program in struggle with poverty Keçiören example
- Tez No: 265215
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİLGÜN KÜÇÜKKARACA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
- Anahtar Kelimeler: Şartlı nakit transferi, yoksulluk, çocuk yoksulluğu, şartlı nakit transferi programının değerlendirilmesi, sosyal hizmet, sosyal hizmet uzmanı, Conditional cash transfer, poverty, child poverty, evaluation of the conditional cash transfer programme, social work, social worker
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 185
Özet
Bu çalışma Şartlı Nakit Transferi (ŞNT) programı hak sahiplerinin sosyo-demografik özellikleri, yardım alma sürecinde karşılaştıkları sorunlar, programın şartlarına ilişkin bilgi düzeyleri ve programla ilgili görüşlerinin ele alınması ve bu bağlamda ŞNT programının değerlendirilmesini amaçlamıştır.Araştırma, Ankara ili Keçiören İlçesinde yaşayan ve Keçiören Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına ŞNT programı için başvuru yapıp hak sahibi olan, ŞNT programının eğitim ve/veya sağlık yardımından yararlanan 100 kadın ile yapılmıştır. Veriler araştırmacı tarafından hazırlanan görüşme formu aracılığıyla toplanmıştır.Araştırmada elde edilen bulgular şu şekilde özetlenebilir:Görüşülen ŞNT hak sahiplerinin yarısı 35?40 yaş aralığında, eğitim düzeyleri oldukça düşük ve tamamına yakını evlidir. ŞNT hak sahiplerinin yaklaşık üçte biri 5 kişilik hanelerde yaşamakta olup ortama çocuk sayısı 3,45'tir. Görüşülen ŞNT hak sahiplerinin tamamına yakını yeşil kartlıdır ve çoğunluğunun eşleri düzensiz gelir getiren işlerde çalışmaktadır.Görüşülen ŞNT hak sahiplerinin büyük çoğunluğu ŞNT yardımına kendisi başvurmuş ve başvuru sürecinde bir sorun yaşamamıştır. ŞNT hak sahiplerinin yaklaşık yarısı programa başvuru yaptıktan 4 ay sonra yardımdan yararlanmaya başlamıştır. ŞNT hak sahiplerinin çoğunluğu yardım alma sürecinde sorun yaşamadığını belirtirken sorun yaşadığını belirten ŞNT hak sahiplerinin üçte biri ödemelerin düzensiz olduğunu ifade etmiştir.Görüşülen ŞNT hak sahiplerinin büyük çoğunluğunun program hakkında bilgi düzeylerinin yetersiz olduğu görülmüştür. Programın şartları, aylık yardım miktarı ve yardımın ne zaman kesileceğine ilişkin bilgiler ŞNT hak sahiplerinin büyük çoğunluğu tarafından bilinmemektedir.Görüşülen ŞNT hak sahiplerinin tamamına yakınının yardımın harcanacağı yere kendilerinin karar verdikleri anlaşılmıştır. ŞNT hak sahiplerinin yarısının ŞNT yardımını almaya başladıktan sonra dışarı çıkma sıklıkları değişmiş ve ilk defa bankaya gittikleri anlaşılmıştır.Görüşülen ŞNT hak sahiplerinin tamamına yakınının ŞNT yardımını almaya başladıktan sonra hayatlarında olumlu değişiklikler olduğu saptanmıştır. ŞNT hak sahiplerinin, yardımın kendi adlarına açılan hesaplara yatırılmasından dolayı memnun oldukları ve ŞNT yardımı sayesinde çocukları için harcayabilecekleri paralarının olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
AVŞAR KURNAZ, Şebnem. An Evaluation of Conditional Cash Transfer Program in Struggle With Poverty Keçiören Example, Master?s Thesis, Ankara, 2010.This study aims to evaluate socio-demographic characteristics of CCT beneficiaries, the problems they encounter and their level of knowledge on the conditions of CCT and assess their opnions on the CCT and consequenlty aims at assesing the CCT program.This study has been conducted with the participation of 100 women live in Keçiören and who applied for CCT benefits and were granted education and/or health benefits. The data is collected by using interview form which is prepared by the researcher.The results of the thesis can be summarized as followed:Half of the CCT beneficiaries which were interviewed are between 35?40 years old, most of them are married and their educational levels are low. Approximately one third of them are living in families with 5 members and the average number of children is 3,45. Almost all of them are green card holders and most of their partners don?t have regular jobs.Most of the CCT beneficiaries which were interviewed applied individually for CCT and had no problem with application procedure. Nearly half of them became a beneficiary 4 months after their application. Most of them expressed that they had no problem with CCT process and 1/3 of the ones which encountered problems emphasized that the payments are not made regularly.It was observed that most of the beneficiaries don?t have enough information about the CCT programme. The conditions, mounthly payment amounts and cancellation procedures are not known by most of the beneficiaries.Almost all of the beneficiaries make their own decisions about spending the money that they get from CCT. After CCT assistance, the daily going out habits of the beneficiaries were changed, most of them went to a bank fort the first time in their life.Almost all of the beneficiaries have experienced positive changes in their lives after CCT. CCT beneficiaries are pleased about that the CCT is deposited on their individual bank accounts and by the help of CCT they have money which they can spend for their children.