Teaching word stress to ELT freshman students through computers
İngiliz dili eğitimi birinci sınıf öğrencilerine bilgisayar yoluyla kelime vurgusu öğretimi
  1. Tez No: 265216
  2. Yazar: HASAN ÖZKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET DEMİREZEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgisayar Destekli Dil Öğrenimi, Bilgisayar Destekli Sesletim Eğitimi, Kelime Vurgusu
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngilizce Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu çalışma, İngilizcede bulunan kelime vurgusu sisteminin İngiliz Dili Eğitimi Bölümü birinci sınıf öğrencilerine bilgisayar aracılığıyla öğretimi üzerine araştırma ve yazılım geliştirmeyi amaçlamaktadır. Çalışma 2009-2010 akademik yılının ikinci döneminde Hacettepe Üniversitesi İngiliz Dili Eğitimi Bölümünden 25 katılımcı ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma kapsamında sorulan sorulara cevap bulma amacı ile, ilk adım olarak ?Kelime Vurgusu Alıştırma Seti? isimli bir yazılım paketi geliştirilmiş ve katılımcıların 5 haftalık süreçte bu yazılımı kullanmaları istenmiştir. Yazılımın katılımcılara sunumundan önce ve sonra yapılan testler aracılığıyla, 5 haftalık süreçte yazılım kullanımının öğrencilerin kelime vurgusu sistemi ve ölçüt olarak kabul edilen kelimelerin sesletimi üzerinde yaptığı etkilerin ortaya konulması amaçlanmıştır.Çalışmada kullanılan yazılım tamamen bu araştırmaya özgün olup sadece kelime vurgusu öğretimine yönelik şeklide araştırmacı tarafından hazırlanmıştır. 60 adet kelimenin sesletiminin yapılması ve bunları bilgisayar ortamına kaydedilmesi şeklinde gerçekleştirilen bu testler araştırmacı ve bir bağımsız puanlayıcı tarafından değerlendirilerek puanmanın güvenirliği artırılmış ve puanlamaların analizleri yapılarak güvenirliği incelenmiştir. Elde edilen verilerin SPSS 16 yazılımıyla analizinden elde edilen sonuçlar çalışma öncesi yapılan testlerde alınan ortalama puanın 100 üzerinden 63 olduğunu, çalışma sonrası yapılan testlerde ise katılımcıların ortalama puanının 81'e yükseldiğini göstermektedir. Katılımcılardan alınan görüşler de çalışmada sunulmuş ve gelecekte yapılacak iyileştirme geliştirme çalışmalarına ve alanda yapılacak yeni araştırmalara yardımcı olabilecek öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims to develop a software application and conduct research about its efficiency on teaching word stress of English language to ELT Freshman students through computers. The study was conducted in the academic year of 2009-2010 at Hacettepe University with 25 participants from the English Language Teaching Department. To find answers to the research questions, a software application named ?Word Stress Practice Set? was developed and participants were asked to use this software application for a 5 week period. Two tests, prior and after this period, were done to gather data to analyze the efficiency of the software.The pre and post tests were based on the recordings of the pronunciation of 60 words from each participant and analysis of these. The recordings were scored by the researcher and an independent rater in order to increase the reliability and objectivity of the scorings. The two sets of scores for each test were analyzed in terms of consistency and reliability with SPSS 16. The results of the pre and post tests and the analysis of their mean scores pointed out that while the mean score for the participants in the pre test was 63 over 100, the post test?s mean score increased to 81. The suggestions and opinions of the participants regarding the use of the software application are also presented in this study to state suggestions that can be useful for the further improvements and developments and the future studies and research in the field.