Karahisâr-ı Sâhib'in 564 numaralı Şer'iyye Sicili,1837?1839 (transkripsiyon-değerlendirme)
The Karahisar-i Sâhib court record book with 564 number, 1837-1839 (transcription evaluation)
- Tez No: 265246
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET YARAMIŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Kadı, Şer'iyye Sicili, Karahisâr-ı Sâhib, Judge, The Court Registry, Karahisâr-ı Sâhib
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 251
Özet
Şer'iyye Sicilleri ihtiva ettikleri konular itibarıyla hem ulusal hem de yerel tarih araştırmaları için önemli kaynaklardır. Genel anlamda ülkenin siyasi, sosyal ve ekonomik durumunu anlamamıza yardımcı olurken; yerel anlamda ise ait olduğu şehrin ve ona bağlı olan yerleşim birimlerinin idari yapısı, sosyo-ekonomik durumu ve folklorik özelliklerini tanımamıza imkan sağlar. Bu amaçla, Osmanlı Devletinde önemli ıslahatların yapıldığı Tanzimat Dönemi hemen öncesine rastlayan dönemde Karahisâr-ı Sâhib'e ait 564 Numaralı Şer'iyye Sicili Defteri çalışma konusu olarak seçilmiştir. Defter, 1837-1839 yılları arasını kapsamaktadır. Bu çalışmada, 1837-1839 yılları arası Karahisâr-ı Sâhib Sancağı'nın idari, sosyal, ekonomik yapısı incelenmiş ve defterin transkripsiyonu yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The Court Registries issue as they contain important for both the national and local history research sources. In general, the country?s political, social and economic situation, while helping us understand the local context of the residential units belong to the city and its administrative structure, socio-economic status and allows to identify the characteristics of folklore. With this aim, important reforms in the Ottoman Empire coincided with the period immediately before the Tanzimat period, Karahisâr-ı Sâhib?s Court Registry Book number 564, was chosen as the subject of study. The Book covers the years between 1837 and 1839. In this study, Karahisâr-ı Sâhib?s administrative and social and economic structures were examined and were transcribed during the years between 1837 and 1839.