Uzun Firdevsî ve Hakâyık-nâme'si
Uzun Firdevsî and Hakâyık-nâme
- Tez No: 265315
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN HORATA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Sufism, Works concerning Moral Values, Nasîhat-nâmeler, Uzun Firdevsî, Hakâyık-nâme
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 258
Özet
Hakâyık-nâme XV. yüzyılın son yılları ile XVI. yüzyılın ilk çeyreği arasında Uzun Firdevsî tarafından yazılmıştır. Manzum ve mensur bir eser olan Hakâyık-nâme ?Tuhfetü'l-Hâdî? ve ?Hakîkat-nâme? adlarıyla da anılır. Didaktik bir amaçla kaleme alınan eserde konular tasavvuf açısından ele alınmıştır. Eserde insanın bu dünyaya niçin, nasıl, hangi yollardan geldiği ve sonunun ne olacağı dinî-tasavvufî açıdan anlatılmıştır.Çalışmamızın esas amacı Hakâyık-nâme'nin tenkitli metnini hazırlamaktır. Giriş bölümünde ahlak konulu eserlerin sınıflandırılması ve nasîhat-nâmeler üzerinde durulmuş ve Hakâyık-nâme tür açısından değerlendirilmiştir. Birinci bölümde Uzun Firdevsî'nin hayatı, eserleri ve edebî kişiliği incelenmiştir. İkinci bölümde eserin tenkitli metni verilmiştir. Son bölüm olan Sözlük ve Dizin'de metinde geçen kelimelerin önce temel anlamları daha sonra, metinde mecazî anlamı kullanılıyorsa mecazî anlamları verilmiştir. Dizinde kelimelerin eklenmiş hâli ve kullanıldığı bağlam belirtilmiş, ayrıca o bağlam içerisindeki kelimeler ayrı birer madde halinde verilmiştir. Çalışmamızın sonunda yararlanılan kaynaklar belirtilmiş ve metin tenkidinde esas alınan nüshanın metni ek olarak verilmiştir.Anahtar SözcüklerTasavvuf, Ahlak konulu eserler, Nasîhat-nâmeler, Uzun Firdevsî, Hakâyık-nâme
Özet (Çeviri)
Hakâyık-nâme was written by Uzun Firdevsî between the late XV. Century and the first quarter of XVI. Century. Being poetic and prose, Hakâyık-nâme is also known as ?Tuhfetü?l-Hâdî? and ?Hakîkat-nâme?. The subjects in this work that are voiced with a didactic objective are examined with regard to Sufism. The work demonstrates why, how, and in what terms the human being was born to that world and what the future of this human being would be in the light of religion and Sufism.The main objective of this study is to prepare the criticism of Hakâyık-nâme. In the introduction chapter, the classification of the works concerning the moral values and nasîhat-nâmeler are focused and Hakâyık-nâme is assessed in terms of type. In the first part, the life, works and literature aspects of Uzun Firdevsî are studied. In the second part, the criticism of the work is presented. In the Glossary and Index part, initially the dictionary meanings of the words, and if they are used in figurative way in the work their figurative meanings are provided. The affixed forms of the words are presented in the index and the words within that scope are severally provided, on the other hand. The references are presented in the end of this study and the copy of the basic text of criticism is annexed.