Yaşamda anlam ve yılmazlık
Meaning in life and ego-resilience
  1. Tez No: 265337
  2. Yazar: NUR DEMİRBAŞ
  3. Danışmanlar: DR. İBRAHİM KEKLİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Yaşamda Anlam, Yaşamda Anlam Ölçeği, Yılmazlık, Üniversite Öğrencileri, Meaning in Life, Meaning in Life Questionnaire, Ego-Resiliency, University Students
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu çalışmanın amacı, Yaşamda Anlam Ölçeği'nin Türk kültürüne uyarlanması, üniversite öğrencilerinin yaşamda anlam düzeyleri ile yılmazlık düzeyleri arasındaki ilişkinin irdelenmesi ve yaşamda anlamın üniversite öğrencilerinin cinsiyetlerine, yaşlarına, öğrenim gördükleri fakülteye göre anlamlı olarak farklı olup olmadığının incelenmesidir.Bu araştırmada iki farklı çalışma grubu kullanılmıştır. Birinci çalışma gurubu, İstanbul Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi ve İstanbul Kültür Üniversitesi'nde öğrenim gören 317 lisans öğrencisinden oluşmaktadır. İkinci çalışma grubu ise, İstanbul Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, Başkent Üniversitesi, İstanbul Kültür Üniversitesi ve Beykent Üniversitesi'nde öğrenim gören 565 lisans öğrencisinden oluşmaktadır.Araştırmada veri toplama aracı olarak Yaşamda Anlam Ölçeği (Demirbaş, 2010), Ego-Yılmazlık Ölçeği (Karaırmak, 2007) ve araştırmacı tarafından hazırlanan Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Ayrıca Yaşamda Anlam Ölçeği'nin ölçüt geçerliliği için Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği (Çuhadaroğlu, 1986) ve Yaşam Doyumu Ölçeği (Köker, 1991) kullanılmıştır.Araştırmada elde edilen verilerin istatistiksel çözümlemeleri SPSS 17 ve LISREL programları kullanılarak yapılmıştır. Yaşamda anlam ile yılmazlık arasındaki ilişkiyi incelemek için her iki ölçeğin alt ölçekleri ele alınarak Pearson momentler çarpımı korelasyon katsayısı hesaplanmıştır. Yaşamda anlam ile Kişisel Bilgi Formu'nda yer alan bağımsız değişkenler arasındaki ilişkiyi incelemek için tek yönlü çok değişkenli varyans analizi (MANOVA) tekniği kullanılmıştır.Analizler sonucunda, Türk kültürüne uyarlanan Yaşamda Anlam Ölçeği'nin yeterli düzeyde geçerlilik ve güvenirlikte olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Yaşamda anlam ile yılmazlık arasındaki ilişki değerlendirildiğinde yaşamda anlamın alt boyutları olan yaşamda anlamın varlığı ve aranması, yılmazlığın iki alt boyutu olan toparlanmaya yönelik kişisel güçlü yönler ve kendine yönelik olumlu değerlendirmeler ile pozitif yönde düşük düzeyde ilişkili bulunmuştur. Yaşamda anlamın alt boyutları olan yaşamda anlamın varlığı ve aranması ile yılmazlığın alt boyutu olan yeniliklere açık olma arasında ise anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Yaşamda anlam üniversite öğrencilerinin cinsiyetlerine, yaşlarına ve fakültelerine göre anlamlı bir farklılık göstermemektedir. Araştırma sonuçları literatürde yer alan diğer araştırmalar ışığında tartışılıp yorumlanarak araştırma bulgularına ilişkin, araştırmacılar ve psikolojik danışmanlar için öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to adapt the Meaning in Life Questionnaire (MLQ) to the Turkish Culture and to examine the relationship between meaning in life and ego resiliency along with a group of demographic variables.Two groups of students participated in the study. The first group, who were participants of the adaptation study, were 317 students attending to Istanbul, Hacettepe and Istanbul Kültür Universities. The second group consisted of 565 students from Istanbul, Hacettepe, Başkent and Istanbul Kültür Universities.The Meaning in Life Questionnaire (Demirbaş, 2010), Ego-Resiliency Scale (Karaırmak, 2007) and a Personal Information Form-prepared by researcher, were used for data collection. In addition, Rosenberg Self-Esteem Scale (Çuhadaroğlu, 1986) and Satisfaction with Life Scale (Köker, 1991) were used in testing criterion validity of the Meaning in Life Questionnaire.SPSS 17 and LISREL software programs were used for data analyses. Pearson product moment correlation coefficients were calculated in order to examine the relation between subscales of the meaning in life and subscales of ego-resilience. One-way multivariate analysis of variance (MANOVA) was conducted in order to explore relationship between meaning in life and independent variables assessed by the Personal Information Form.Satisfactory coefficients were obtained regarding the validity and reliability testing of the Turkish Form of the Meaning in Life Questionnaire. Results also showed a significant positive relationship between Presence and Search subscales of the Meaning in Life Questionnaire and Personal Strengths Relating Recovery and Positive Self-Appraisals subscales of ego-resiliency. On the other hand, no significant relationships were found between Presence and Search subscales of meaning in life and Openness to New Experience subscale of ego-resiliency. University students? scores on meaning in life did not differ significantly according to gender, age and faculty. Results, limitations of the study and recommendations for future research and for psychological counselors were discussed.