Kamu yönetiminde performans değerlendirmesi ve sağlık sektöründe performansa dayalı ücretlendirme sistemi
performance evaluation in the public sector and the system of performance based payment in the health sector
  1. Tez No: 265420
  2. Yazar: GAMZE KAKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. METE YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yeni Kamu İşletmeciliği, Performans, Performans Yönetimi, Performansa DayalıÜcretlendirme, New Public Management, Performance, Performance Management, Performance-Based Payment
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü
  12. Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 193
Özet
Günümüzde insan kaynağının kurumların misyonları ve vizyonlarının geliştirilmesi üzerinde yadsınamaz etkisi vardır. Bu etkinin gün geçtikçe artması insan kaynaklarındaki anlayışı da değiştirmiştir. Yönetim süreçlerinde verimlilik ve etkinlik gibi kavramların daha çok vurgulanmaya başlanması insan kaynakları anlayışını etkilemiştir. Örgütlerin en önemli sermayesi olan insan kaynağı etkili bir şekilde yönetilmeye başlanmıştır.Yeni kamu işletmeciliği ile kamu yönetimindeki anlayışın özel sektördeki ile benzer olmaya başlaması; kararlara katılım, esnek çalışma, performans yönetimi ve toplam kalite gibi uygulamaların kamu sektöründe de yaşam alanı bulmasını sağlamıştır. Performans yönetiminin gündeme gelmesi ile birlikte bu kavramın çeşitli uygulamaları kamu sektöründe de görülmeye başlanmıştır. Personelin daha etkin ve verimli çalışmasını amaçlayan ?performansa dayalı ücretlendirme sistemi?, bu gelişmeler ışığında kamu yönetiminde kendine yer bulmuştur. Performansa dayalı ücretlendirme, ideal şartlarda hem işveren hem de çalışanın memnuniyetini içeren bir sistemdir; bu sistemde hem çalışan ücretlendirme ile motive edilir, hem de örgütün verimi artar.Bu tezde; ülkemizde bir süreden beri gündemde olan performans yönetimi kavramı ve ?performansa dayalı ücretlendirme sistemi? ele alınmış ve Sağlık Bakanlığı'ndaki örnek uygulama incelenmiştir. Bu örnek ışığında incelenen sistemin olumlu ve olumsuz yönleri analiz edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Human resources have an undeniably important effect on realizing organizations? missions and visions. This increasing effect, especially the increasing emphasis on enhancing the efficiency and productivity of the workforce, changes the nature of human resources studies,With the advent of the New Public Management Movement, management of the public and private sectors began to become similar, and concepts such as participation in decision-making, flexible employment, performance management and total quality management are increasingly being employed in the public sector. Accordingly, performance evaluation, and performance-based pay concepts that aim to increase efficiency and productivity, are increasingly being used by government agencies. The performance-based payment system, under ideal circumstances, benefits both employers and employees as it increases employee motivation and organizational productivity at the same time.This thesis examines and evaluates the topic of performance-based payment within the framework of performance management. To this end, the implementation of performance-based payment in the Turkish Ministry of Health is examined as a case study with the objective of analyzing the positive and negative aspects of the implementation of the concept.