Okuma anlama becerisi ile yazılı anlatı metni üretme becerisinin etkileşimi: 6.sınıf öğrenci metinleri üzerine betimsel bir çalışma
The interaction between reading comprehension skill and written narrative text production skill: A descriptive study on sixth grade students' narrative texts
  1. Tez No: 265445
  2. Yazar: ELÇİN ESMER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. LEYLA UZUN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Dilbilim, Eğitim ve Öğretim, Linguistics, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okuma-anlama sorunu, anlatı metni, anlatı metni şematik yapı, Reading Comprehension Problem, Narrative Text, Narrative Schema Structure
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Dilbilim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 414
Özet
Bu çalışmanın amacı, okuma anlama edimleri zayıf olan ergenlerin yazılı metin üretme ve anlatı gerçekleştirme edimlerini, okuma anlama edimleri güçlü olan ergenlerin yazılı metin üretme ve anlatı gerçekleştirme edimleri ile karşılaştırarak metindilbilim verileri doğrultusunda çözümlemek ve okuma anlama edimi ile metin üretme ve anlatı gerçekleştirme edimleri arasındaki ilişkiyi sorgulamaktır.Bu amaç doğrultusunda çalışmada ilk olarak, araştırmamızın örneklemi içinde yer alacak öğrencilerin okuma anlama edimlerine göre kümelenmesinde okuma anlama bozukluğu ile ilgili alanyazın içinde yer alan yaklaşımlardan hangisinin bu çalışma kapsamında benimseneceğini belirlemek için nicel verilerin bilgisayar ortamında elde edileceği bir ölçme aracı geliştirilmiştir. Bu ölçme aracında yer alan testlerin öğrencilere uygulanması sonucunda elde edilen nitel ve nicel sonuçların, ilgili alanyazın içinde, çocukların okuma anlama sorunlarını sadece metinden çıkarımlar yapma ve metindeki fikirleri bütünleştirme sorunu olarak gören yaklaşımla koşutluk gösterdiği görülmüştür. Çalışmada bu yaklaşım benimsenerek çalışmanın örneklemi, öğrencilerin okuma-anlama becerisini değerlendirme testinden aldıkları ortalama notlar göz önünde bulundurularak oluşturulmuştur. Çalışmanın örneklem grubunu M.E.B. Ankara ili Gölbaşı ilçesi Atatürk İlköğretim Okulu 6.sınıfta okuyan okuma anlaması güçlü ve okuma anlaması zayıf toplam 60 öğrenci oluşturmaktadır.Daha sonra, çalışmada okuma ile ?belirli bir metin türünde yazma? edimi arasındaki ilişkiyi gözlemlemek adına örneklem grubunda yer alan öğrencilerden kapalı ve açık uçlu uyaranlar kullanılarak yazılı anlatı metin örnekleri alınmıştır. Bu çalışma kapsamında geliştirilen ve temelde Labov `un (1972) sözlü anlatı çözümlemesine dayanan anlatı şematik yapısı dereceli puanlama anahtarı kullanılarak yapılan metinlerin anlatı şematik yapı nitel ve nicel çözümlemeleri, okuma-anlama edimi ile anlatı metni yazma edimi arasında bir ilişki olduğunu göstermektedir. Okuma-anlaması güçlü olan denekler, okuma-anlaması zayıf deneklere göre, anlatı metin türüne ilişkin sezgisel bilgilerini işleve sokarak anlatı şematik yapısını daha iyi bir biçimde oluşturmaktadırlar.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to analyze performance of written text generation and narrative realization of the students with poor reading-comprehension performance by comparing to performance of text generation and narrative realization of the students with good reading-comprehension performance, in line with text linguistics data and examine the relation between reading-comprehension and text generation performance.In parallel with this purpose, an assessment and evaluation instrument has been developed to obtain quantitative data and to group the students according to their reading-comprehension performance. It has been oberved that the quantitative and qualitative results obtained from the tests are parallel to the approach that describes the reading-comprehension problems as text topic integrity and text inference problems, in the related literature. By adopting this aproach, the sample of this study has been formed considering the results of the reading-comprehension skills assessment test. Randomly selected 60 sixth grade students (30 with good reading, 30 with poor reading-comprehension performence, from Atatürk Elementary School in Gölbaşı in Ankara) make up the sample group of the study. After grouping, to observe the relation between ?reading? and ?writing on a specific text type? performances, a writing study using the open-ended and close-ended prompts has been carired out and the written narrative text samples have been taken from the students. In this study, the quantitative and qualitative analysis of narrative schema of the written narrative texts has been made depending on a rubric based on Labov?s (1972) oral narrative analysis.The results have demonstrated that there is a relation between writing narrative text and reading-comprehension performance. The good subjects constructs the narrative schema better than the poor subjects, using their intuitive knowledge.